Di Rupo rondt bezoek aan Merkel af

23/01/12 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie kregen beide regeringsleiders vragen voorgeschoteld over de uitspraken van Di Rupo in Der Spiegel.

Di Rupo rondt bezoek aan Merkel af

© Belga

Naar aanleiding van zijn uitspraken in het Duitse blad verduidelijkte de Belgische premier dat het voor hem niet draait om de dominantie van Duitsland. "Het is het grootste land van Europa en het is normaal dat het een grote rol speelt".

Automatische loonindexeringDaarnaast verwees Di Rupo naar het regeerakkoord, waarin staat dat ons land een systeem van automatische loonindexering wil behouden, gekoppeld aan controle van de energieprijzen. Daarnaast verwees de premier naar het regeerakkoord.

Angela Merkel van haar kant merkte op er niets aan te kunnen doen dat Duitsland het grootste land van de EU is. Ze zei evenwel te hebben begrepen dat er in verschillende landen ook verschillende mechanismen bestaan.

Van elkaar lerenZo merkte ze op dat België een lagere werkloosheid kent dan verschillende andere landen in Europa. Een land kan een ander land geen voorschriften geven, we kunnen wel van elkaar leren, dat heeft niks te maken met dominantie, aldus Merkel.

Wat de Europese reddingsmechanismen betreft, komt het er voor Di Rupo in de eerste plaats op aan hetgeen dat werd beslist, in werking te laten treden en er niet steeds nieuwe dingen aan toe te voegen.

Ook stelde de premier dat Duitsland de kandidatuur van Luik zal steunen voor de wereldtentoonstelling van 2017. Ook het dossier van de IJzeren Rijn, de spoorlijn die de Antwerpse haven met het Ruhrgebied moet verbinden, kwam aan bod. De bondsregering zal dat steunen, aldus Di Rupo, maar daarover moeten gesprekken worden gevoerd met de betrokken deelstaten.

Tijdens het onderhoud tussen Di Rupo en Merkel, dat zowat een uur in beslag nam, stond verder vooral de voorbereiding van de Europese top van 30 januari centraal. (Belga/TE/INM)

Onze partners