Di Rupo: 'Mislukte EU-top is niet de schuld van de Britten'

23/11/12 om 19:52 - Bijgewerkt om 19:52

Premier Elio Di Rupo wil het mislukte Europese overleg over de Europese meerjarenbegroting niet in de schoenen schuiven van de Britse premier Cameron. 'Diverse obstakels stonden een akkoord in de weg', aldus onze premier.

Di Rupo: 'Mislukte EU-top is niet de schuld van de Britten'

© Belga

Het zou "een leugen" zijn om het mislukte overleg over de Europese meerjarenbegroting in de schoenen van de Britse premier David Cameron te schuiven. Dat heeft premier Elio Di Rupo gezegd nadat de Europese leiders uiteen zijn gegaan zonder akkoord over de Europese inkomsten en uitgaven voor de periode tot 2020.

Cameron oogstte veel verzet met zijn eis om nog eens 30 miljard euro te snijden in de Europese meerjarenbegroting van 970 miljard euro, maar volgens Di Rupo bestaat er een brede wil om verder te onderhandelen met alle 27 lidstaten van de Europese Unie. "We zijn hier niet aan het praten over de eurozone".

'Geen Brits isolement'

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde het belang van een budgettair akkoord met alle lidstaten. "Daar zijn we sterk aan gehecht", verklaarde Merkel. De bondskanselier maakte zo komaf met geruchten als zou men aansturen op een isolement van Londen.

Cameron zelf beklemtoonde na afloop dat hij allesbehalve geïsoleerd staat. "Wat op tafel lag, was simpelweg niet goed genoeg. Niet voor Groot-Brittannië, maar ook niet voor Duitsland, Zweden, Nederland, Finland en Denemarken", betoogde de Britse premier.

Di Rupo beklemtoonde voorts dat er ook nog andere obstakels een akkoord in de weg staan. Op verscheidene domeinen liggen de standpunten nog te ver uit elkaar. "Ik zou in de plaats van Herman Van Rompuy hetzelfde hebben gedaan", zo verwees Di Rupo naar het besluit om de bijeenkomst vroeger dan verwacht op te doeken.

Besparingsdrang

De Belgische premier betreurde niettemin dat de besparingsdrang van de grote lidstaten en nettobetalers ertoe zal leiden dat Europa de komende jaren minder kan uitgeven. "We hebben alvast éénzekerheid voor de toekomst. Dat is dat de financiële mogelijkheden van de Europese Unie zullen dalen", zei hij.

Di Rupo bleef wel optimistisch over de slaagkansen van de onderhandelingen over een nieuwe meerjarenbegroting. "Zonder akkoord wordt het onmogelijk om geloofwaardig te blijven op het internationale toneel. Dan zouden we in grote moeilijkheden belanden", zo waarschuwde hij. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners