Di Rupo: ‘Europa moet uitvoeren wat het heeft beslist’

© Belga

Premier Elio Di Rupo heeft voor de aanvang van de Europese top voor een snelle uitbouw van een gemeenschappelijk Europees toezicht op de banken gepleit

Premier Elio Di Rupo heeft voor de aanvang van de Europese top voor een snelle uitbouw van een gemeenschappelijk Europees toezicht op de banken gepleit. “Het is heel belangrijk dat we de wereld tonen dat de Europese Unie doet wat ze zegt”, zo verklaarde hij.

Di Rupo wees erop dat de Europese leiders in juni hebben afgesproken dat er voor het jaareinde een akkoord moet bereikt worden over een Europees bankentoezicht. De Europese Commissie presenteerde intussen een voorstel dat de Europese Centrale Bank het toezicht over de circa 6.000 banken in de eurozone toevertrouwt, maar sindsdien lijkt vooral Duitsland op de rem te staan.

“Nu is de tijd gekomen om te tonen dat we maatregelen nemen”, zei Di Rupo. Ook de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann en de Franse president Francois Hollande hamerden op de uitvoering van het akkoord van juni, dat ook maatregelen voor economische groei en werkgelegenheid omvat. “Duitsland en Frankrijk hebben de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om Europa uit de crisis te halen. De beste manier om dat te doen is de beslissingen na te leven die we samen hebben genomen”, zei Hollande.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die op elf maanden van parlementsverkiezingen staat, zei bij haar aankomst in Brussel dat Europa “zeer snel, maar ook zeer grondig moet werken” aan de uitbouw van het bankentoezicht. Besluiten zullen er op deze top niet genomen worden, zo voegde ze eraan toe. De Nederlandse premier Mark Rutte had het over een “gedegen” en “stapsgewijze” benadering op weg naar een bankenunie.

Nieuwe voorstellen

Intussen circuleren alweer nieuwe voorstellen om de eurozone te wapenen tegen crisissen. Zo wil Merkel de Europese Commissie een vetorecht over nationale begrotingen geven. Di Rupo ging niet in op vragen over het idee, maar herhaalde dat België zijn begrotingsdoelstellingen zal respecteren en wil meewerken aan het herstel van een klimaat van vertrouwen dat burgers aanzet tot consumeren en bedrijven tot investeren.

Voorstellen over begrotingsdiscipline bevallen Nederland altijd, reageerde Rutte op zijn beurt op het Duitse voorstel. De Nederlander toonde zich wel beducht voor het voorstel voor een aparte begroting voor de eurozone. Rutte vreest een toename van de nationale afdrachten aan Europa. “Ik ga geen ja of nee zeggen tegen voorstellen die nog niet uitgewerkt zijn. Dit zijn denkpistes, zoals Herman Van Rompuy dat zo mooi noemt op zijn Vlaams. Maar ik ga wel veel vragen stellen”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content