Deze vraag krijgen de Britten voorgeschoteld: 'Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de EU?'

28/05/15 om 03:22 - Bijgewerkt om 03:22

In de marge van de Queen's Speech werd in Groot-Brittannië de vraag bekend die zal gesteld worden tijdens een referendum in 2017: moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie? De ja-stem komt zo bij Europa te liggen.

Deze vraag krijgen de Britten voorgeschoteld: 'Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de EU?'

Premier David Cameron met interim Labourleider Harriet Harman © REUTERS

De wet op het EU-referendum maakte deel uit van de Queen's Speech. Premier David Cameron wil dat het referendum voor eind 2017 plaatsvindt.

Cameron zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij het EU-lidmaatschap van zijn land zal verdedigen, en het referendum zal koppelen aan een heronderhandeling met en hervormingen binnen de EU.

EU-vijandige politici als Nigel Farage van UKIP vinden dat Cameron al partij bekent met de vraagstelling. "Hij opteert ervoor het pro-EU-kamp het positieve 'ja' te geven", wat volgens Farage "sterk suggereert" dat de onderhandelingen er niet langer toe doen. "Hij heeft al beslist welk antwoord hij wenst, zonder dat hij een bevoegdheid heeft teruggekregen".

De Labour-oppositie, onder interimleiding na de verkiezingsnederlaag, heeft aangekondigd dat ze het referendum ondersteunt.

Tournee

Cameron, leider van de Conservatieven die bij de recente parlementsverkiezingen een kleine absolute meerderheid wonnen, had van het referendum een verkiezingsbelofte gemaakt.

Vandaag donderdag buigt het Brits parlement zich over de modaliteiten van het referendum. Alle Britse en Ierse burgers ouder dan 18 jaar en leden van de Commonwealth wonend in het Verenigd Koninkrijk mogen hun stem uitbrengen. Maar in tegenstelling tot lokale verkiezingen hebben EU-burgers die in het land wonen dit keer geen stemrecht.

Cameron begint vandaag donderdag aan een tournee die hem tegen juni in alle EU-hoofdsteden moet brengen. Hij begint in Nederland en Frankrijk.

(Belga/RR)

Onze partners