Deze 10 conflicten bedreigen de wereld in 2014

28/12/13 om 08:09 - Bijgewerkt om 08:09

Een uitbreiding van de Syrische burgeroorlog naar Jordanië, een cyberaanval op de VS of de expansie van Al-Qaida in Jemen. Om deze tien conflicten moet de wereld zich in 2014 zorgen maken.

Deze 10 conflicten bedreigen de wereld in 2014

Burgeroorlog in Syrië © Reuters

Op het moment dat het jongste land ter wereld, Zuid-Soedan, zich op de rand van burgeroorlog bevindt, werpt het Amerikaanse Center for Preventive Action (CAP) al een blik op het komende jaar. Welke conflicten barsten in 2014 uit hun voegen?

Het CAP, gelinkt aan het Amerikaanse Instituut voor Buitenlandse Zaken, onderzocht de voorspellingen van meer dan 1.200 academici, overheidsspecialisten en experts. Uit deze analyses kwamen volgende tien conflicten en situaties naar boven die een bedreiging vormen in de komende twaalf maanden.

1. Syrië

Eerder al riepen de Verenigde Naties Syrië uit als zorgenkindje voor 2014. Volgens het CPA wordt deze burgeroorlog nog intenser uitgevochten in 2014. Het vooruitzicht van een militaire interventie behoort eveneens tot de mogelijkheden. Een burgeroorlog kan zo razendsnel uitgroeien tot een internationaal conflict.

2. Afghanistan

In april 2014 trekken de Afghanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Hierdoor zullen de nu al onstabiele machtsverhoudingen worden uitgedaagd.

3. Jordanië

De burgeroorlog in Syrië zou wel eens kunnen overslaan naar buurland Jordanië. De politieke stabiliteit is sowieso al broos. Bovendien weegt de Syrische vluchtelingenstroom erg op het land.

4. Noord-Korea

In 2014 kan de militaire provocatie die uitgaat van Noord-Korea wel eens verder gaan dan woorden alleen. "De eisen van Kim Jong-un zijn sterker en fundamenteler van aard dan die van zijn vader Kim Jung-il", sprak Noord-Korea-deskundige en wetenschapper Yong Seok Chang van de Seoel National University eerder dit jaar.

5. Terroristische aanslagen

Hoewel, vooral Amerikaanse, spionagediensten de wereld sinds 2001 extra in het oog houden, blijft een terroristische aanslag zoals die van 11 september niet uitgesloten. Zowel de Verenigde Staten als hun bondgenoten lopen ook in 2014 gevaar.

6. Cyberaanval

Net zoals maatschappelijke tendensen, evolueert ook de manier van oorlog voeren. Technologie wordt steeds belangrijker. Daarom staat een cyberaanval op de zesde plek in het lijstje dat CPA opstelde. Want wie controle uitoefent op het internet, is ontzettend machtig.

7. Iran

Na het aantreden van de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani in juni 2013, lijkt Iran een andere koers te willen uitgaan. Toch blijft onduidelijk voor welke doeleinden het land een nucleair programma ontwikkelt.

8. Pakistan

Aan het sektarisch geweld in Pakistan tussen de Soennitische moslims enerzijds en het sjieten anderzijds, lijkt geen einde te komen. Onder meer in de Swat-vallei, waar Malala werd neergeschoten, vinden voortdurend bloedige aanslagen plaats. Deze vallei is sinds 2009 opnieuw in handen van het Pakistaanse leger dat het heeft heroverd op de Taliban, maar die extremistisch-islamitische groep is nog steeds in staat in de regio aanslagen uit te voeren.

9. Irak

Voor Irak was 2013 een bloedig jaar en verbetering lijkt niet meteen in zicht. Volgens de VN voedt het conflict in Syrië het terrorisme in Irak en dat leidt tot meer sektarische spanningen. Bovendien stelt het groepen als Al-Qaida in staat om grensoverschrijdende verbonden te smeden.

10. Jemen

Jemen wordt al sinds de samenvoeging van Noord- en Zuid-Jemen in 1990 geteisterd door allerlei binnenlandse conflicten. De reikwijdte van Al-Qaida vormt de grootste bedreiging voor de instabiliteit van het land.

Naast deze 'rode' gevaren, onderscheidt het rapport een tweede categorie van 'oranje' conflicten. Onder meer het dispuut in Kasjmir is opgenomen in deze categorie. Zowel India als Pakistan claimen het gebied Kasjmir dat geografisch verspreid ligt over de drie landen: India, Pakistan en China.

Ook het 'escalerende geweld en het risico op massale gruweldaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek' baart het rapport zorgen.

Lees meer over:

Onze partners