Desmond Tutu wil Bush en Blair voor Internationaal Strafhof

02/09/12 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Waarom moeten Afrikaanse en Aziatische leiders wel naar Den Haag en Bush en Blair niet, zo vraagt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop zich af.

Desmond Tutu wil Bush en Blair voor Internationaal Strafhof

© Belga

De voormalige Amerikaanse en Britse leiders George W. Bush en Tony Blair moeten voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag terechtstaan voor de oorlog in Irak, vindt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Desmond Tutu.

In een opiniestuk in de Britse krant The Observer verwijt Tutu hen gelogen te hebben over de reden van de invasie in Irak, namelijk de aanwezigheid van massavernietigingswapens. "Ze wilden zich enkel ontdoen van Saddam Hoessein. Ze fabriceerden de basis om als pestkoppen in een speeltuin te handelen en ons verder uit elkaar te drijven. Ze brachten ons op de rand van de afgrond", luidt zijn kritiek.

Volgens Tutu heeft de oorlog in Irak de wereld meer gedestabiliseerd dan gelijk welk ander conflict in de geschiedenis. Hij herinnert eraan dat vorig jaar gemiddeld 6,5 mensen per dag in Irak omkwamen door aanslagen. Meer dan 110.000 Irakezen kwamen om sinds 2003 en miljoenen zijn ontheemd. Op het einde van vorig jaar waren al bijna 4.500 Amerikaanse soldaten gesneuveld.

"In een consistente wereld zouden de verantwoordelijken voor dit leed en verlies hetzelfde pad moeten bewandelen als hun Afrikaanse en Aziatische gelijken, die voor hun daden in Den Haag terechtstonden", beklemtoont Tutu.

"De vraag is niet of Saddam Hoessein goed of slecht was of hoeveel mensen hij ombracht. Het punt is dat Bush en Blair zich niet tot zijn immoreel niveau mochten verlagen", aldus nog Tutu. (AFP/Belga/KVDA)

Onze partners