Desmond Tutu pleit voor wereldwijde boycot van Israël

© reuters

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop emeritus Desmond Tutu roept in een open brief in het onafhankelijk Israëlische dagblad Haaretz op tot een wereldwijde boycot van de staat Israël.

Volgens Tutu hebben de afgelopen weken meer dan 1,6 miljoen mensen over de hele wereld ingetekend op een zogenaamde Avaaz-campagne. Die campagne is gericht tegen bedrijven die profiteren van de Israëlische bezetting en /of betrokken zijn bij ‘het misbruik en de onderdrukking van de Palestijnen’. De campagne is specifiek gericht tegen het Nederlandse pensioenfonds ABP, Barclays Bank, leverancier van beveiligingssystemen G4S, het Franse vervoersbedrijf Veolia, het computerbedrijf Hewlett-Packard, en bulldozerleverancier Caterpillar.

Vorige maand hebben 17 EU-lidstaten er bij hun burgers op aangedrongen geen zaken te doen of te investeren in ‘illegale’ Israëlische nederzettingen, aldus Tutu.

Apartheid

In zijn pleidooi voor een boycot van Israël refereert de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop aan de strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika, waarin hij een vooraanstaande rol speelde. Tutu ontving in 1984 overigens de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage in de strijd tegen die Apartheid.

Tutu ziet als vanzelfsprekend geen heil in een militair conflict om de problemen tussen Israëliers en Palesttijnen op te lossen. ‘Geweld wekt steeds meer geweld en haat op, wat bijgevolg leidt tot nog meer geweld en haat,’ aldus Tutu. “Wij Zuid-Afrikanen weten alles van geweld en haat, en waartoe het leidt”, verduidelijkt hij.

Een boycot leidt volgens hem niet tot bloedvergieten.

Waarom een boycot?

Tutu: “Het stopzetten van de handel met Zuid-Afrika door multinationals met een geweten in de jaren tachtig, werd uiteindelijk een van de belangrijkste hefbomen die de Apartheid – zonder bloedvergieten – op de knieën heeft gekregen. Die bedrijven begrepen dat door bij te dragen aan de Zuid-Afrikaanse economie, ze meehielpen een ‘onrechtvaardige status quo’ in stand te houden.”

Volgens Tutu bewijzen degenen die vandaag zaken blijven doen met Israël zowel het volk van Israël als dat van Palestina een slechte dienst. “Ze dragen bij aan de bestendiging van een ‘diep onrechtvaardige status quo’,” luidt het. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content