Derde Syrische generaal op drie dagen vlucht naar Turkije

20/07/12 om 02:21 - Bijgewerkt om 02:21

De overloper is de 21ste generaal die het Assad-regime afvalt. Ondertussen stijgt het dodentol en claimen de Syrische opstandelingen dat ze een aantal grensposten veroverd hebben.

Er heeft opnieuw een Syrische generaal het regime de rug toegekeerd. Hij is naar Turkije gevlucht. Het gaat om de derde hoge pief in evenveel dagen, wat het totaal op 21 gedeserteerde generaals brengt, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tientallen deserteurs hebben zich de jongste maanden aangediend aan de Turkse grens, om er de rebellen te versterken in hun strijd tegen het regime van president Assad. Ook ruim 43.000 Syrische burgers zochten veiligheid in Turkije, waar ze leven in vluchtelingenkampen aan de grens.

Grensposten ingenomen

De Syrische opstandelingen claimen ondertussen dat ze enkele cruciale grensposten hebben ingenomen aan de grens met Turkije. Dat meldt Al Jazeera.

De Arabische nieuwszender toont beelden van rebellen dieportretten van president Assad neerhalen aan de grenspost Bab al-Hawa op de Turks-Syrische grens. Ook de Iraakse Alsumaria bericht over ingenomen grensposten.

Bloedige dag

Tegelijk lopen berichten binnen dat donderdag minstens 248 mensen omkwamen bij gevechten in Syrië, onder wie 109 burgers. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om de zwaarste tol in zestien maanden.

Het observatorium spreekt van 109 burgers, 93 soldaten en 46 militanten of deserteurs die doorheen de dag om het leven kwamen. De gevechten concentreerden zich in Damascus, maar er werd ook strijd geleverd in Homs, Alep, Idleb en Hama, aldus de ngo. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners