Derde poging om Obamacare af te schaffen mislukt

28/07/17 om 08:13 - Bijgewerkt om 08:38

Bron: Belga

Onder meer senator John McCain, die al langer sceptisch staat tegenover het beleid van Donald Trump, stemde tegen.

Derde poging om Obamacare af te schaffen mislukt

Senatoren John McCain, Lindsey Graham en Ron Johnson op en persconferentie waar ze hun beslissing verdedigen om de 'skinny repeal' weg te stemmen. © Belga

Ook de derde poging van de Republikeinen om Obamacare in te trekken en te vervangen, heeft het niet gehaald in de Amerikaanse Senaat. De zogeheten 'skinny repeal', een afgeslankte versie die Obamacare gedeeltelijk zou afschaffen maar grote delen van de gezondheidwet in voege zou laten, kreeg 51 stemmen tegen en 49 stemmen voor, zo meldt de Amerikaanse zender CNN.

Zeker drie Republikeinse senatoren stemden tegen het wetsvoorstel, dat zou aangenomen worden bij een eenvoudige meerderheid. Het gaat dan om John McCain, Susan Collins en Lisa Murkowski.

Aan de stemming ging een lang en hard debat vooraf. Het resultaat is een zware nederlaag voor de Republikeinse partijleiding. De Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell sprak onmiddellijk na de stemming van een 'ontgoocheling' en schoof de verantwoordelijkheid door naar de Democraten. 'Nu denk ik dat het gepast is te vragen wat hun ideeën zijn', zei hij.

De 'skinny repeal' zou delen van Obamacare - de Affordable Care Act - schrappen, waaronder ook de vereiste dat alle Amerikanen een ziekteverzekering hebben. De skinny repeal zou volgens de krant The New York Times nog steeds grote gevolgen gehad hebben op de gezondheidszorg. Volgens het Congressional Budget Office zouden volgend jaar 15 miljoen mensen extra zonder een verzekering zitten, in vergelijking met de huidige wet.

Onze partners