Denemarken

22/05/14 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Denemarken

Lid sinds: 1973

Aantal parlementszetels: 13

45%van de bevolking zegt de EU te vertrouwen

Hoe verloopt de Europese campagne in Denemarken?

Er is best wel wat media-aandacht en debat, maar ik heb niet de indruk dat er veel enthousiasme heerst. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel mensen zullen opdagen.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Ik denk dat de Europese Unie voor Denemarken positief noch negatief is. Het is een noodzakelijk kader waarin je beslissingen neemt. Als exportland profiteert Denemarken natuurlijk van de interne markt, maar ik zou het effect niet overdrijven. In de publieke opinie speelt het socialewelvaartstoerisme wel een grote rol. Vorig jaar eiste de Europese Commissie nog dat Denemarken aan al haar EU-burgers kindergeld zou uitkeren, ook als hun kinderen niet eens hier woonden. Dat zorgt in een land met een hoge belastingdruk natuurlijk voor ongenoegen.

Neemt het euroscepticisme toe in Denemarken?

Volgens de peilingen zou de eurokritische Deense Volkspartij extra zetels kunnen halen. De Volkspartij is eurokritisch, maar niet tegen Europa op zich. Ze kant zich tegen bepaalde aspecten van het Europese beleid, zoals het landbouwbeleid en het vrije verkeer van personen.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Sinds het verdrag van Lissabon passeren ongeveer drie wetten op vier door het Europees Parlement. We zullen een manier moeten vinden om die wettelijke procedure te managen.

(Peter Nedergaard, Universiteit van Kopenhagen)