Denemarken wil juwelen en geld van vluchtelingen in beslag nemen

17/12/15 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:36

In Denemarken ligt er een nieuw wetsvoorstel op tafel die stelt dat geld en waardevolle bezittingen afgenomen mogen worden van vluchtelingen, om de kosten te betalen. Tegenstanders noemen het voorstel 'kleinzielig en wreed'.

Denemarken wil juwelen en geld van vluchtelingen in beslag nemen

© REUTERS

De voorbije maanden heeft Denemarken een vrij hard standpunt ingenomen tegenover vluchtelingen. In september werd er bijvoorbeeld een advertentie geplaatst in Libanese kranten met een boodschap voor buitenlanders die overwegen om asiel aan te vragen: 'Kom niet naar Denemarken.'

Op dit moment discussieert het land over een andere, extremere stap. De overheid overweegt een wet die autoriteiten toestaat om juwelen in beslag te nemen van vluchtelingen die het land binnenkomen. Het voorstel zal bijna zeker goedgekeurd worden in het parlement, zo meldt The Washington Post.

In februari al van kracht

'Het wetsvoorstel, dat op 10 december werd voorgesteld, geeft Deense autoriteiten de macht om kleren en bagage van asielzoekers te doorzoeken, om zo kostbare spullen te vinden waarmee de onkosten betaald kunnen worden', zo liet het Deense ministerie van Integrati weten aan the Washington Post.

De wet zou ook een invloed hebben op vluchtelingen die al in het land zijn. Het voorstel zou in januari goedgekeurd worden en in februari van kracht gaan. Autoriteiten zouden geld en waardevolle spullen in beslag mogen nemen, die ze duur genoeg achten.

Volgens het Ministerie van Integratie 'zal de nieuwe regeling enkel van kracht zijn op bezittingen met een zekere waarde'.

Vreemdelingen mogen wel bezittingen houden die noodzakelijk zijn om een bescheiden standaard leven te leiden, zoals horloges en gsm's. Ook spullen met een persoonlijke, sentimentele waarde zullen niet afgepakt worden, tenzij ze veel waard zijn.'

'Kleinzielig en wreed'

Het voorstel werd afgeschilderd als 'kleinzielig en wreed' en tegenstanders hebben zich openlijk afgevraagd of de regering 'ook de gouden tanden van asielzoekers zal trekken?' Het idee van juwelen af te pakken van vluchtelingen, heeft een bittere connotatie in Europa. De nazi's namen immers grote hoeveelheden goud en andere kostbaarheden van de Joden in beslag.

Het Deense ministerie van Integratie benadrukte dat volgens huidige regels, vluchtelingen met genoeg geld al zelf voor hun verblijf moeten betalen. Volgens experten is de Deense regering niet zozeer geïnteresseerd in het geld, dan wel in de boodschap die de maatregel uitzendt.

'Europa heeft momenteel te kampen met een zeer hoog aantal vluchtelingen, waarvan Denemarken haar deel opneemt', verdedigde het Deense ministerie van Integratie de wet. 'Een teveel aan vluchtelingen zet druk op de Deense samenleving en maakt het moeilijker om een succesvolle integratie te garanderen.'

'Doel is om vluchtelingen te steunen'

'Vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen gebruik maken van gratis Deens onderwijs en gezondheidszorg, net als iedereen in Denemarken.' Het land heft ook integratieprocedures, die tot drie jaar duren. Ze bevatten bijvoorbeeld een taal- en jobtraining. 'Het doel van de Deense integratie-inspanning is om vluchtelingen te steunen zodat de burgers worden die deelnemen aan onze samenleving en financieel onafhankelijk zijn.'

Volgens critici probeert Denemarken erg hard om zich te portretteren als een bestemming waar weinig vluchtelingen heen willen gaan. De Deense regering heeft onlangs sociale voordelen voor vluchtelingen met de helft verminderd. Zelfs nadat buurland Zweden recentelijk beperkingen verhoogde omdat het overspoeld werd door een vluchtelingeninstroom, was Denemarken snel om te benadrukken dat haar beleid beperkter was.

'Dit komt overeen met het algemene Deense asielbeleid waarbij er geprobeerd wordt om een minder welkome positie voor vluchtelingen te onderhouden en te communiceren, dan haar buurlanden', aldus Zachary Whyte, asiel- en integratieonderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen. (NSK)

Onze partners