Denemarken houdt identiteitscontroles aan Duitse grens

Lars Løkke Rasmussen © REUTERS

Denemarken voert vanaf nu tijdelijke identiteitscontroles uit aan de grens met Duitsland. Het land ziet zich daartoe gedwongen nadat de Zweedse regering maandag controles is begonnen aan de grens met Denemarken.

Dat maakte de Deense minister-president Lars Løkke Rasmussen maandag bekend op een persconferentie in Kopenhagen.

De beslissing van de Deense regering is ingegeven door de Zweedse paspoortcontroles. Stockholm hoopt dat het controleren van reizigers die vanuit Denemarken naar Zweden komen met de trein, de bus of de ferry de toestroom van migranten en vluchtelingen kan afremmen, maar verhoogt zo ook de druk op Kopenhagen. Dat heeft nu geen andere keuze dan de migranten zelf tegen te houden aan de Duits-Deense grens zodat het zijn grens met Zweden open kan houden, leggen analisten uit.

Het vrije verkeer tussen Zweden en Denemarken werd al in de jaren 1950 ingevoerd en maakt het mogelijk dat er dagelijks vele duizenden Zweden en Denen naar hun respectievelijke buurland pendelen. “De Zweedse paspoortcontroles kunnen het risico verhogen dat zich in en rond Kopenhagen grote aantallen illegale immigranten gaan verzamelen”, verdedigde Rasmussen de beslissing van zijn regering.

‘Principes Schengenzone in gevaar’

“We reageren eenvoudigweg op een beslissing die in Zweden genomen werd. We voeren grenscontroles in, maar op een evenwichtige manier. Dit is helemaal geen gelukkig moment.” De Deense grenscontroles gelden tot 14 januari maar kunnen worden verlengd. De Europese Commissie is op de hoogte gebracht en zal nu nagaan of de controles, die officieel bedoeld zijn om de publieke veiligheid te garanderen, conform de regels van de Schengenzone zijn.

Een woordvoerder van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier liet maandag meteen weten dat de principes van de Schengenzone en het vrij personenverkeer in Europa “in gevaar” zijn na de demarches van Zweden en Denemarken. De vluchtelingencrisis doet de spanningen tussen de twee landen oplopen. Zweden ontving in 2015 163.000 asielaanvragen, terwijl Denemarken er ‘maar’ 18.000 kreeg. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content