Denemarken duwt plannen voor strengere grenscontroles door

30/06/15 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:07

Denemarken is van plan om strengere grenscontroles te organiseren. 'We willen sterkere controles om ons te beschermen tegen criminaliteit en mensensmokkel', klinkt het.

Denemarken duwt plannen voor strengere grenscontroles door

© EPA

In Denemarken lijkt de nieuwe regering vast van plan om haar voornemen voor strengere grenscontroles door te duwen. Een dag na zijn aantreden heeft de Deense minister voor Buitenlandse Zaken Kristian Jensen zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier tijdens een bezoek over de plannen geïnformeerd.

Mensensmokkel

"Hoewel we sterkere controles wensen om ons te beschermen tegen criminaliteit en mensensmokkel is het ook belangrijk dat dit volgens de gemeenschappelijke spelregels en in het kader van het Schengenakkoord verloopt", verklaarde Jensen tegelijk aan het Deense persagentschap Ritzau.

Afgevoerd

Denemarken voerde in 2011 ook al kortstondig opnieuw grenscontroles in, een maatregel die toen in Europa voor heel wat wrevel zorgde. De grenscontroles werden snel daarna terug afgevoerd door de nieuw verkozen sociaaldemocratische regering.

Deze keer wil Jensen de maatregelen naar eigen zeggen uitwerken in nauw overleg met Brussel en de Deense buurlanden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners