Den Haag: rellen na dood Arubaanse toerist (video)

30/06/15 om 01:54 - Bijgewerkt om 02:10

Een 42-jarige Arubaanse toerist, die zaterdagavond door de politie in Den Haag hardhandig was gearresteerd, overleed zondag aan zijn verwondingen. Maandag kwam het tot schermutselingen tussen betogers en de politie.

Den Haag: rellen na dood Arubaanse toerist (video)

Beeld uit de video-opname van de arrestatie © /

De 42-jarige Mitch Henriquez was zaterdag met vrienden op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. De man, op familiebezoek in Den Haag, zou de politie getreiterd hebben, en beweerd hebben dat hij een wapen bij zich had (wat niet het geval bleek).

Nadat de politie hem enkele keren wandelen had gestuurd, werd hardhandig ingegrepen.Volgens het Openbaar Ministerie verzette de man zich tegen zijn arrestatie. Uit videobeelden blijkt dat vier agenten hem in bedwang hielden, onder meer door op hem te zitten, terwijl een vijfde hem in een nekklem had. Volgens enkele omstanders werd de arrestant gestompt door de agenten, maar dat is op de tot dusver verspreide beelden niet te zien.

Bij zijn overbrenging naar de politieauto hing Henriquez slap tussen agenten.

Zondag overleed hij in een ziekenhuis. Er wordt een autopsie uitgevoerd en de Nederlandse regering kondigde aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

'Moordenaars'

In de Arubaanse gemeenschap, en niet alleen daar, is met ontsteltenis naar de beelden gekeken, die op het internet titels meekrijgen als 'politiemoord' of in het sereenste geval 'man doodgeslagen door politie'.

Maandag manifesteerden zo'n 500 mensen in Den Haag tegen het politieoptreden. De politie werd daarbij met stenen en vuurwerk bekogeld.

De actievoerders barricadeerden straten, met hekken die ze van bouwwerven hadden weggehaald.

Ze riepen leuzen als "Politie moordenaars!". Ook hadden demonstranten vlaggen, pamfletten en T-shirts bij zich met leuzen als "I love Aruba" (Ik hou van Aruba), "Stop politiegeweld" en "Onbetrouwbaar ministerie".

Sommigen herinnerden aan de 17-jarige Rishi die in 2012 door een agent werd doodgeschoten in het station van Den Haag.

De politie kwam tussenbeide met onder meer waterkanonnen.

Eerder had diezelfde politie een sussende mededeling verspreid: "Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek.", aldus de plaatsvervangend politiechef van Den Haag. "Het is alle partijen er aan gelegen, dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt."

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen (VVD), heeft volgens de NOS begrip voor "de boosheid en frustratie" van de manifestanten, maar niet voor het geweld tijdens de betoging.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners