Den Haag bant Zwarte Piet, enkel neutrale Piet nog welkom

17/09/15 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:45

Alle scholen in de Nederlandse stad Den Haag zijn overeengekomen om Zwarte Piet te bannen, voortaan is enkel een neutrale Piet nog welkom in de klassen.

Den Haag bant Zwarte Piet, enkel neutrale Piet nog welkom

© IMAGEGLOBE

Den Haag is de eerste grote stad in Nederland waar Sinterklaas in december niet langer vergezeld zal worden door een zwarte knecht met kroeshaar. Alle basisscholen zijn het er namelijk over eens om een neutrale Piet te introduceren, melden verschillende Nederlandse media.

'Ieder kind, ongeacht kleur of ras, moet zich op z'n gemak voelen tijdens het Sinterklaasfeest', aldus voorzitter Gerard van Drielen van de Stichting Christelijk Onderwijs. Samen met de andere onderwijskoepels werd besloten om de traditionele zwarte piet te weren omwille van zijn discriminerende kenmerken.

Den Haag baseert zich voor deze beslissing op een VN-rapport, waarin staat dat de Nederlandse overheid actief de stereotypen moet bestrijden die aan Zwarte Piet vastzitten. Daarbij gaat het om kenmerken die mensen doen denken aan het slavernijverleden. 'Zelfs een diepgewortelde culturele traditie rechtvaardigt geen discriminatoire praktijken en stereotypen', klonk het.

Overgangsfase

De scholen in Den Haag krijgen drie jaar tijd om over te stappen op een neutrale Piet. 'Scholen mogen zelf beslissen of ze nu al helemaal stoppen met de klassieke Zwarte Piet of dat ze dat geleidelijk doen', legt Van Drielen uit.

Het initiatief van de verschillende scholen wordt niet door iedereen enthousiast onthaald. De politicus Richard de Mos van de lokale partij de Groep De Mos / Ouderen Partij reageerde misnoegd. Hij eist een spoeddebat en startte een petitie om het besluit terug te draaien. 'Onze kindervriend bannen, is onacceptabel.' (AVE)

Onze partners