Demonstranten bestormen hoofdkwartier Moslimbroederschap in Caïro

© Reuters
Simon Demeulemeester

In Caïro hebben demonstranten de zetel van de Moslimbroederschap bestormd, daags na gewelddadige en dodelijke gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van president Mohamed Morsi.

In Caïro hebben demonstranten de zetel van de Moslimbroederschap bestormd, daags na gewelddadige en dodelijke gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de tot de Moslimbroederschap behorende president Mohamed Morsi. Daarbij lieten zeven mensen het leven.

Het gebouw werd aangevallen, geplunderd en deels in brand gestoken. Volgens getuigen bevond niemand zich in het gebouw tijdens de bestorming; iedereen was er
tevoren reeds geëvacueerd.

Reeds in de nacht van zondag op maandag was het gebouw in de oostelijke wijk Mokattam bestookt met brandbommen. Bij een daarop volgende schietpartij waren twee doden gevallen.

De onlusten bij de grootschalige protesten in Egypte tegen de islamistische regering van president Mohammed Morsi hebben minstens zeven dodelijke slachtoffers gemaakt. Meer dan 600 mensen raakten gewond, zo heeft de krant “Al-Ahram” bericht, steunend op gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De protesten kwamen er naar aanleiding van de eerste verjaardag van president Morsi’s bewind. De tegenstanders van de moslimbroeder willen dat hij aftreedt.

Ultimatum van Tamarod: ‘Aftreden of totale burgerlijke ongehoorzaamheid’

Tamarrod, de beweging achter het massaprotest tegen Mohamed Morsi, heeft de Egyptische president opgeroepen, voor dinsdag de macht af te staan, zo niet volgt een campagne van “totale burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Tamarrod, de beweging achter het massaprotest tegen Mohamed Morsi, heeft maandag de Egyptische president opgeroepen, voor dinsdag de macht af te staan, zo niet volgt een campagne van “totale burgerlijke ongehoorzaamheid”. In een communiqué zet Tamarrod de deadline voor Morsi’s ontslag en het uitschrijven van nieuwe presidentsverkiezingen op “dinsdag 2 juli om 17.00 uur”.

Op zondagavond zei Mahmoud Badr, woordvoerder voor Tamarod, dat staatsinstellingen zoals het leger, de politie en justitie achter hen staan. Dat schrijft de BBC. Morsi had zich daarvoor echter strijdbaar getoond in een interview door de vraag van de oppositie voor vervroegde verkiezingen te verwerpen. Aan The Guardian zei Morsi: ‘Als we iemand die verkozen is, met grondwettelijke legitimiteit, vervangen door een nieuwe president, dan zal die ook in vraag gesteld worden. En een week of een maand later zal ook hij moeten aftreden.’

Morsi zei nog dat hij het niet zal tolereren dat de autoriteit van de grondwet in vraag gesteld wordt. “Er is geen ruimte om de grondwettelijke legitimiteit in vraag te stellen. Er mogen demonstraties gehouden worden, mensen mogen hun mening zeggen. Maar cruciaal is dat de grondwet gerespecteerd wordt.’

Massale protesten

In de zuidelijke provincie Assiut openden volgens de veiligheidsdiensten gewapende onbekenden op een motor het vuur op protesterende activisten. Daarbij werden drie mensen gedood en vielen minstens acht gewonden. Een demonstrant stierf volgens lokale media in de eveneens zuidelijke stad Bani Sueif bij controntaties tussen voor- en
tegenstanders van Morsi.

In Fayum kwam een 18-jarige om het leven en bij de aanval op het hoofdkwartier van de moslimbroeders in Caïro zouden twee mensen de dood gevonden hebben.

Tamarod-campagne

Tot de protestacties was opgeroepen door de Tamarod-campagne (wat staat voor rebellie). Zij beweren meer dan 22 miljoen handtekeningen te hebben verzameld van mensen die de eis voor het vertrek van Morsi ondersteunen. Alvast tienduizenden Egyptenaren verzamelden op het Tahrirplein in Caïro – de symbolische plaats waar de protesten tegen dictator Hosni Mubarrak in 2011 uitbraken- en voor het presidentieel paleis. Ze riepen slogans als “het volk wil de val van het regime”. Vele demonstranten zwaaien ook symbolisch met een rode kaart waarop “ga weg! ” geschreven staat.

Andere protestacties tegen Morsi vonden plaats in Alexandrië, Menoef, Mahallah, Port Said, Suez en Zagazig, de geboortestad van de president.

Meer tegen- dan voorstanders

De aanhangers van Morsi kwamen ook op straat om de legitimiteit te benadrukken van de eerste vrij verkozen president van het land. De Moslimbroeders hadden opgeroepen tot een “algemene mobilisatie”, maar de voorstanders van Morsi lijken in aantal wel te worden overtroefd door de tegenstanders. In totaal kwamen honderdduizenden tegenstanders van Morsi op straat.

Morsi is de eerste democratisch verkozen president. Maar volgens de oppositie maakt hij de doelstellingen niet waar van de revolutie die meer dan twee jaar geleden tot de val van president Mubarrak leidde. Zijn aanhangers zeggen dat hij zijn termijn van vier jaar moet uitdoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content