Democraten willen smokkel van Amerikaanse wapens naar Mexico aanpakken

Al jarenlang worden Amerikaanse aanvalswapens van het type AR-15 (foto) de grens met Mexico over gesmokkeld © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

De meeste wapens gebruikt door Mexicaanse drugskartels worden legaal aangekocht in de VS en dan de grens over gesmokkeld. Amerikaanse Democratische volksvertegenwoordigers hebben nu een wet klaar om die illegale wapentrafiek aan te pakken.

Mexicaanse drugskartels en misdadigers halen hun wapens voornamelijk uit de VS. In Mexico zijn de meeste wapens illegaal, in tegenstelling tot de VS waar automatische vuurwapens zelfs in supermarkten verkrijgbaar zijn. Zo is Amerikaanse supermarktketen Walmart de grootste vuurwapendistributeur ter wereld. Mexico daarentegen heeft opmerkelijk slechts één enkele wapenwinkel.

Drie Amerikaanse Democratische volksvertegenwoordigers hebben nu een wet klaar om de aanzienlijke smokkel van Amerikaanse vuurwapens richting Mexico aan te pakken. De wet zou het verboden maken om twee of meer vuurwapens over staats- of internationale grenzen te transporteren, wanneer ze vermoedelijk voor misdaad gebruikt kunnen worden. Momenteel is dat geen federaal misdrijf in de VS.

Ook beoogt de nieuwe wet meer transparantie over het soort en de oorsprong van Amerikaanse vuurwapens die in Mexico in beslag worden genomen. Het openbaar maken van die details is momenteel verboden door Amerikaanse wapenwetten. Ten slotte zouden wapenwinkels in het zuidwesten van de VS, waar de meeste wapens in Mexico vandaan komen, verslag moeten uitbrengen wanneer ze aan één klant meerdere aanvalswapens verkopen.

‘Machteloos tegen kartels’

Vooral de noordelijke Mexicaanse grensstaten worden getroffen door wapengeweld. Op maandag zei de gouverneur van de staat Chihuahua, onder New Mexico en Texas aan Amerikaanse zijde, machteloos te staan tegenover de misdaadgolf die zijn staat teistert: na 791 moorden met vuurwapens in 2016, stond de teller voor januari en februari al op 321. Afgelopen donderdag werd journaliste Miroslava Breach, correspondente in Chihuahua van de grootste krant van Mexico, neergekogeld toen ze haar zoon naar school bracht.

Tijdens een telefoongesprek afgelopen januari waren Amerikaans president Donald Trump en zijn Mexicaanse evenknie Enrique Peña Nieto het er nog over eens dat er een oplossing moest komen voor de illegale wapentrafiek. Mexico hamert daar al jaren op. Sindsdien is de kwestie ietwat ondergesneeuwd geraakt door de aankomende heronderhandeling van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst en door migratie en de grensmuur.

‘Goedkopere oplossing dan muur’

“President Trump wil ettelijke miljoenen belastinggeld verspillen aan een grensmuur tussen de VS en Mexico die tot nog toe weinig heeft bijgedragen tot echte veiligheid op de grens”, aldus volksvertegenwoordiger Norma Torres (Democraten, Californië), één van de drie initiatiefnemers, in de Mexicaanse krant El Universal. “Mijn collega’s en ik hebben een goedkopere oplossing om de grens veiliger te maken en wapens uit de handen van gevaarlijke misdadigers te houden.”

Tussen 2009 en 2014 kwamen meer dan 73.000 van de in Mexico in beslag genomen wapens uit de VS (goed voor 70 procent van het totaal). Volgens cijfers van het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) werd het merendeel daarvan legaal aangekocht in wapenwinkels in Californië, Texas en Arizona. Vaak gaat het om aanvalswapens van het type AR-15, dat regelmatig opduikt in massaschietpartijen. De AR-15 heet een favoriet van Mexicaanse sicarios, ofwel kartelmoordenaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content