Democraten stemmen tegen Obama's vrijhandelsplan

12/06/15 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in het Huis van Afgevaardigden een pijnlijke nederlaag geleden, mede door toedoen van zijn Democratische partijgenoten.

Democraten stemmen tegen Obama's vrijhandelsplan

Barack Obama © REUTERS

Een verrassingsbezoek van de president 's ochtends aan het Capitool kon niet verhinderen dat hij geen zogenaamde 'versnelde procedure' krijgt, die hem meer macht geeft om handelsakkoorden af te sluiten. En zo staat ook een vrijhandelsakkoord met Aziatische landen op de helling.

De Democraten verwierpen een maatregel die compensatie geeft aan werknemers die hun baan verliezen door de internationale vrijhandel. 'Onze mensen hebben liever een baan dan steun aan de vrijhandel', zo klonk het bij de Democraten. De stemming draaide uit op een 126-302 nederlaag.

Meer macht

Met deze strategie kantten de betrokken Democraten zich tegen de procedure die de president aanzienlijk meer macht geeft om vrijhandelsakkoorden af te sluiten. Als de versnelde procedure geldt, kunnen Huis en Senaat hierover immers enkel stemmen, en dus niet aanpassen.

Obama en zijn regering hadden maanden gelobbyd om zijn macht qua vrijhandel uit te breiden. Dat is volgens hen nodig om de handelsakkoorden erdoor te krijgen die de Amerikaanse economie competitief moet houden.

Trager gaan

"We moeten trager gaan", vatte Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, samen. De Democraten kozen in deze de kant van de vakbonden, die het verdwijnen van industriële banen aan de vrijhandelsakkoorden wijten.

Obama genoot in dit dossier de steun van een ongewone coalitie met de meerderheid van de Republikeinen. De president had de 'fast track' nodig voor een trans-Pacifisch parterschap met 12 Aziatische landen. Ook met de Europese Unie lopen al geruime tijd gesprekken over een vrijhandelsakkoord. (Belga/TE)

Onze partners