Democraten onderzoeken voorstel Trump over nucleair akkoord met Saoedi-Arabië

Donald Trump geeft zijn State of the Union, 5 februari 2019 © Reuters

Leden van de regering-Trump hebben de mogelijkheid onderzocht om technologie voor kernenergie te exporteren naar Saoedi-Arabië, ondanks waarschuwingen inzake de nationale veiligheid, zo blijkt uit een nieuw rapport van Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Het 24 pagina’s tellende rapport van een commissie van het Huis van Afgevaardigden steunt op verklaringen van klokkenluiders en gaat vooral over de eerste weken in het presidentschap van Donald Trump. Elijah Cummings, de voorzitter van de commissie, zei dat het Witte Huis gehaast was om de overeenkomst rond te krijgen, waardoor de wet op atoomenergie mogelijk werd overtreden. Ook was er ‘geen revisie door het Congres zoals vereist door de wet’.

Brookfield Asset Management, dat in vastgoed een cruciaal partnerschap met Jared heeft, de schoonzoon van Trump en een belangrijk gezant voor Saoedi-Arabië, maakt deel uit van het consortium IP3 dat de geplande verkoop aan Saoedi-Arabië organiseert, zo staat in het rapport.

Cummings zei dat inspanningen om de deal rond te krijgen, mogelijk nog aan de gang waren. Het rapport komt op een moment dat Kushner opnieuw naar het Midden-Oosten gaat, met name later deze maand, en daarbij ook Riyad zal aandoen. Trump had vorige week een ontmoeting met directeurs uit de kernenergiesector, een vergadering die niet op zijn publieke agenda stond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content