Delta en United schrappen vluchten naar Israël

22/07/14 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:42

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United zullen alle vluchten van en naar Israël schrappen omwille van de onrust in de regio. 'We moeten de veiligheid van de passagiers en de werknemers verzekeren', aldus Delta.

Delta en United schrappen vluchten naar Israël

© Reuters

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United hebben aangekondigd alle vluchten naar Israël te zullen opschorten. De aanleiding is de aanhoudende onrust in de regio.

Delta liet nog weten dat een Boeing 747, die met 290 inzittenden vanuit de luchthaven JFK in New York vertrokken was met bestemming Tel Aviv, naar Charles de Gaulle in Parijs moest worden omgeleid, omdat er informatie was binnengekomen over raketten of brokstukken ervan in de buurt van de Israëlische luchthaven.

'Delta heeft tot nader order alle vluchten tussen JFK New York en de internationale luchthaven Ben-Gourion in Tel Aviv - heen en terug - geschrapt', zo meldt de maatschappij. 'De maatregel wordt in samenspraak met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) genomen om de veiligheid van de passagiers en het personeel te verzekeren.'

Het is nog niet meteen duidelijk in welke mate andere (Europese) maatschappijen het voorbeeld van Delta en United zullen volgen. US Airways heeft de vlucht van dinsdag van Philadelphia naar de luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv geschrapt, maar de vlucht van woensdag 23 juli staat niet als geannuleerd aangegeven. Brussels Airlines vliegt dagelijks één of meerdere keren naar Tel Aviv, maar de woordvoerder van de Belgische maatschappij kon net na de mededeling van Delta nog geen commentaar kwijt. Ook Lufthansa, het Duitse moederbedrijf van Brussels Airlines, heeft nog geen beslissing bekendgemaakt.

Het Witte Huis verklaarde ondertussen wel dat er geen algemeen bevel of aanbeveling is uitgevaardigd. De luchtvaartmaaschappijen mogen dus zelf beslissen. Volgens Israël is de luchthaven veilig om te landen en op te stijgen. De Israëlische minister van Transport, Yisrael Katz, heeft de luchtvaartmaatschappijen opgeroepen hun beslissing te heroverwegen.

Twee weken na de start van het Israëlische offensief op de Gazastrook - waarbij meer dan 600 Palestijnen zijn omgekomen - hebben de Verenigde Naties en de Verenigde Staten gevraagd voor een staakt-het-vuren. Sinds de start van het grondoffensief hebben ook 27 Israëlische soldaten en twee burgers het leven gelaten. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners