Dehaene geeft bonus van 3 miljoen euro niet aan

16/05/12 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Jean-Luc Dehaene geeft zijn bonus van AB InBev, goed voor 3 miljoen euro, niet aan als Europarlementslid. Dat schept precedenten voor belangenvermening, luidt de kritiek.

Dehaene geeft bonus van 3 miljoen euro niet aan

© Reuters

In zijn inkomstenverklaring, waartoe alle Europarlementsleden verplicht zijn, rept Jean-Luc Dehaene (CD&V) met geen woord over de bonus (3 miljoen euro waard) die hij vangt als voormalig bestuurder van biergigant AB InBev, zo schrijft onze zusterwebsite Le Vif.

Twee organisaties, Alter-EU en FoEE, die ijveren voor transparantie inzake lobbying, binden de kat de bel aan door dit te laten weten aan de voorzitter van het Europees Parlement, de socialist Martin Schulz.

Volgens de nieuwe regels van de Gedragscode van het Europees Parlement moeten parlementsleden hun inkomstenverklaring aanpassen als er een wijziging komt in hun inkomsten. En dat heeft Jean-Luc Dehaene niet gedaan, zo blijkt uit officiële documenten.

Ook al is er speciaal daarvoor ruimte voorzien, onder 'Financiële belangen'. Volgens ALter-EU had Dehaene zijn financiële belangen bij AB InBev moeten aangeven, alvorens de bonus op te strijken.

"Dat is voorzien in artikel 1 van de Gedragscode. Het gaat bovendien niet om een te verwaarlozen inkomensstijging. Het spreekt voor zich dat er gevaar is voor belangenvermening tussen deze royale vergoeding en zijn werk als Europarlementslid."

De beide organisaties brachten de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, op de hoogte van dit gebrek aan transparantie. Jean-Luc Dehaene's weigering om zijn bonus aan te geven, is sprekend op het moment dat de Europese instellingen meer transparantie willen inzake lobbying en belangenvermenging, zo klinkt het nog. (TD/SD)

Onze partners