Definitief: Maleisische christenen mogen woord Allah niet gebruiken

De Maleisische christelijke krant The Herald mag het woord Allah niet gebruiken. Dat is nochtans gewoon Arabisch voor God. © REUTERS
Simon Demeulemeester

Het Maleisische Hooggerechtshof acht het redelijk dat een Maleisische christelijke krant het woord Allah, Arabisch voor God, niet mag gebruiken. Daarover was al een lange procedureslag aan de gang.

Het Maleisische Hooggerechtshof heeft maandag een door een katholieke krant ingediend verzoek verworpen. De krant had in het verzoek het recht opgeëist het woord ‘Allah’ te mogen gebruiken in haar teksten. Met dit oordeel van het Hooggerechtshof komt een einde aan een jarenlange procedure.

Vier van het zeven leden tellend hof oordeelden dat het hof van beroep in oktober 2013 terecht beslist had dat The Herald Catholic het woord ‘Allah’, God in het Arabisch, niet langer mocht gebruiken. De voorzitter van het hof, Ariffin Zakaria, noemde die beslissing rechtmatig en redelijk.

Het hof van beroep vond dan weer dat ‘het gebruik van Allah geen integraal deel is van het christelijke geloof’, en dat de krant het gebruik van die term dus niet kan rechtvaardigen. Islamitische drukkingsgroepen hebben de beslissing al verwelkomd.

De hoofdredacteur van The Herald, de katholieke priester Lawrence Andrew, liet in een reactie weten mogelijk in beroep te gaan. ‘We zullen tijd nodig hebben om ons hierover te beraden en te beslissen wat we nu moeten doen.’ Hun advocaat had het over de ‘enorme impact’ die deze beslissing zal hebben.

‘Ook andere religies dan islam kunnen in vrede en harmonie beleefd worden’

De controverse begon in 2008. Toen verbood de regering The Herald om het woord ‘Allah’ nog te gebruiken. De krant stapte hierop naar het gerecht. Eind 2009 werd die beslissing ongedaan gemaakt door het Hooggerechtshof van Kuala Lumpur.

Die zei dat de kerk het grondwettelijke recht had om het woord in haar publicaties te gebruiken, omdat ook andere religies dan islam in vrede en harmonie beleefd kunnen worden. Hiertegen ging de regering dan weer in beroep. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content