Deense partij deelt antimigrantenspray uit

28/09/16 om 13:51 - Bijgewerkt om 14:06

In Denemarken is opschudding ontstaan over een publiciteitsactie van de anti-immigratiepartij Danskernes Parti. Die deelde op straat 'asielspray' uit om burgers te beschermen tegen aanvallen door asielzoekers.

Deense partij deelt antimigrantenspray uit

© /

Leden van de Danskernes Parti deelden 150 spuitbussen 'ASYL-SPRAY' uit in de straten van Haderslev, een havenstad in het zuidoosten van Denemarken. Omdat pepperspray verboden is in Denemarken, zijn de spuitbussen gevuld met haarlak.

Het gaat om een publiciteitsactie van de extreemrechtse partij. Die hoopt bij de volgende parlementsverkiezingen in Denemarken op het stembiljet te staan en heeft daarvoor, aldus de website van de partij, 20.103 handtekeningen nodig.

Afschuwelijk

Mensenrechtenorganisatie Refugees International spreekt van 'een afschuwelijke daad van vijandigheid en xenofobie tegen asielzoekers en vluchtelingen'. Advocaat Izza Leghtas aan CNN: 'Mensen die naar Europa gevlucht zijn voor oorlog en geweld, horen de bescherming te vinden die ze nodig hebben, en zoals elke andere mens behandeld te worden met respect. Helaas botsen ze al te vaak op gesloten deuren en vooroordelen. Die is het nieuwste, extreme voorbeeld daarvan.'

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) laat in een mededeling weten dat ze 'sterk betreurt dat dergelijke incidenten plaatsvinden in Denemarken tegen asielzoekers en vluchtelingen, die al zo veel geleden hebben'. Wel zeggen de VN te geloven dat de Danskernes Parti niet representatief is voor de Deense bevolking.

Korte termijn

Bij de Dankernes Parti zien ze het probleem niet. 'Ik begrijp niet hoe dit racistisch kan zijn,' zegt voorzitter Daniel Carlsen. 'Pepperspray is hier illegaal, dus we wilden de Deense burgers - en dan vooral vrouwen - een alternatief bieden om zich te beschermen.'

'Uiteraard is dit niet de ideale manier. Op lange termijn willen we de migranten - en niet-westerlingen in het algemeen - het land uitwijzen. Op korte termijn willen we oplossingen aanbieden die het leven beter en gemakkelijker maken voor de Denen'. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners