Deense liberalen willen minderheidsregering vormen

27/06/15 om 02:00 - Bijgewerkt om 02:00

Lars Lokke Rasmussen, de leider van de Deense liberale partij Venstre, wil een minderheidsregering vormen die enkel uit leden van zijn eigen partij bestaat. De plannen voor een coalitieregering met de anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti (DF) worden daarmee van tafel geveegd.

Deense liberalen willen minderheidsregering vormen

Lars Lokke Rasmussen © belga

Venstre werd bij parlementsverkiezingen op 18 juni slechts de derde grootste partij in het Deense parlement. Maar ze maakt deel uit van het grootste blok.

De aankondiging van Rasmussen is een gevolg van de stroef verlopende caolitieonderhandelingen met de DF. "Na de gesprekken van vanavond zegt mijn gevoel me dat het mogelijk zal zijn om over te gaan tot de vorming van een Venstre-regering onder mijn leiding", verklaarde hij aan de Deense openbare omroep DR.

Ook DF-partijvoorzitter Kristian Thulesen Dahl, de grote overwinnaar van de verkiezingen, steunt het voorstel, dat een snelle regeringsvorming moet toelaten.

De coalitiegesprekken in Denemarken verliepen vooral moeizaam vanwege de grote meningsverschillen op sociaal-economisch vlak. Het populistische DF wil op dat gebied namelijk een veel linksere koers varen dan Venstre.

Kleine minderheid

De partij Venstre haalde bij de parlementsverkiezingen van 18 juni 19,5 procent van de stemmen en kwam daarmee pas als derde grootse partij uit de bus. Zowel de sociaaldemocraten (26,3 procent) als DF (21,1 procent) haalden meer stemmen. Maar omdat Venstre traditioneel de leiding neemt in de rechtse regeringen in Denemarken, kreeg Rasmussen van de koningin wel de formatieopdracht.

Lars Lokke Rasmussen, die van 2009 tot 2011 al premier was van Denemarken, zegt dat zijn regering zondag al voorgesteld zal worden. Zijn ploeg zal zeker kunnen aantreden, omdat hij in het parlement sowieso de steun zal krijgen van andere rechtse partijen. Minderheidsregeringen zijn geen uitzonderingen in Denemarken. Maar met slechts 34 van de 179 zetels, is de basis van de Venstre-regering in het parlement wel historisch laag.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners