Deel luchthaven Schiphol ontruimd - verdachte bagage blijkt ongevaarlijk

12/04/16 om 22:39 - Bijgewerkt op 13/04/16 om 03:57

Op de luchthaven Schiphol heeft de marechaussee dinsdagavond minstens één aanhouding verricht. De bagage van de verdachte bleek na onderzoek geen gevaarlijke stoffen te bevatten. Een deel van de luchthaven werd enkele uren ontruimd, maar het vliegverkeer bleef normaal verlopen.

Deel luchthaven Schiphol ontruimd - verdachte bagage blijkt ongevaarlijk

Een politieman aan Schiphol © AFP

Rond 1u40 in de nacht werd de ontruiming en de afzetting van verdacht gebied opgeheven.

Toen was na onderzoek door een robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen zaten in de bagage van een arrestant.

De man werd dinsdagavond voor Schiphol Plaza opgepakt na een melding van een 'verdachte situatie'.

Ooggetuigen hadden het over agenten die iemand achterna snelden en hem vervolgens tegen de grond werkten. Waarom de man of de situatie als verdacht werden beschouwd, is niet bekend.

Er kwam een grote ordemacht op de been, met onder meer zwaarbewapende politiemannen met bivakmutsen, en zowel de bagage van de man als de omgeving werd uitgekamd.

"Het EOD-onderzoek heeft geen gevaarlijke stoffen opgeleverd", zei de woordvoerder naderhand. "Dat betekent dat de maatregelen allemaal opgeheven worden. Het verkeer kan gewoon weer door." Er wordt nog uitgezocht waarom de aangehouden man zich verdacht gedroeg op de luchthaven, en hij blijft intussen aangehouuden. Als gevolg van de afzetting konden bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. Daarop werd besloten taxi's of bussen tijdelijk te laten vertrekken van een andere plek. "Normaal gaan ze via de aankomstpassage, nu via de vertrekpassage", zei een woordvoerster van Schiphol. "Die route hebben we even gewijzigd."

De afzetting leidde vooral tot vertraging bij arriverende reizigers die uren moesten wachten vooraleer ze naar de parkeergarage konden om hun auto te halen.

Nog arrestaties

Tegen middernacht zag een verslaggever van de NOS dat er nog twee arrestaties werden verricht. Het ging om twee jonge mannen die allebei een tas bij zich hadden. Ze werden gefouilleerd en meegenomen. Dat gebeurde in de buurt van de verkeerstoren. Wat de reden was van hun arrestatie is onduidelijk. Er werd ook een auto met Belgische nummerplaat doorzocht, maar na controle konden de vier inzittenden hun reis verderzetten.

Volgens Nederlandse media zijn ook een tijdje twee sporen station Leiden CS ontruimd omwille van "een verdachte situatie". Daar ging het om loos alarm.

(Belga/RR)

Onze partners