Deal of geen deal: politieke chaos in Londen wordt nog groter dan hij al was

© BelgaImage

In Londen bespreekt het Lagerhuis deze week het brexitakkoord van Theresa May met de Europese Unie.

Het nieuwe jaar begon voor Theresa May zoals het oude eindigde. Met een – dit keer telefonische – rondgang langs verschillende Europese leiders. Ze wil nog altijd meer schriftelijke garanties dat de zogenaamde backstop die ze met de Europese Unie over de brexit onderhandelde maximaal beperkt is in de tijd. De kans dat ze meer garanties krijgt dan ze al heeft, is klein. Daarmee slinkt ook de kans dat de deal door het Lagerhuis wordt goedgekeurd. Als dat niet gebeurt, stapt het Verenigd Koninkrijk eind maart wellicht zonder akkoord met Brussel uit de Unie.

Volgens een interne peiling is een grote meerderheid van de leden van Labour, in tegenstelling tot hun partijleider, voor een tweede referendum over de brexit gewonnen.

Een backstop is een scherm dat verhindert dat toeschouwers tijdens een honkbalwedstrijd door de bal worden geraakt. Dat scherm moet in dit geval voorkomen dat er na de brexit weer een harde grens ontstaat tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland, dat een deel van het Verenigd Koninkrijk is. De Ieren zijn bang dat een nieuwe harde grens het vredesbestand in Noord-Ierland letterlijk opblaast. De oplossing die daarvoor in november werd afgeklopt, bestaat erin dat het hele Verenigd Koninkrijk ’tijdelijk’ in de Europese douane-unie blijft. In Noord-Ierland zouden voor bepaalde goederen ook nog de regels van de eenheidsmarkt gelden. Een handelsakkoord tussen Londen en Brussel moet de grenskwestie later oplossen, maar dat zien de voorstanders van een harde brexit niet zitten: tijdelijk zou wel eens permanent kunnen worden.

May zelf zit na de mislukte putch van de harde brexiteers in december vaster op haar stoel: ze kunnen pas over een jaar weer proberen om haar weg te krijgen. Een motie van wantrouwen in het parlement kan haar doen vallen, maar die lol gunnen zelfs de hardste brexiteers de oppositie niet. De kans is namelijk groot dat verkiezingen Labourleider Jeremy Corbyn naar Downing Street sturen. Hoewel. Volgens een interne peiling is een grote meerderheid van de leden van Labour, in tegenstelling tot hun partijleider, voor een tweede referendum over de brexit gewonnen. Als Corbyn de brexit nu mogelijk maakt, zou hij de verkiezingen zelfs verliezen.

Daarmee wordt de politieke chaos in Londen nog groter dan hij al was. Als May het Lagerhuis nu laat stemmen, verliest ze. Europa wil geen nieuwe onderhandelingen en bovendien is de tijd daarvoor te kort. Een tweede referendum zou voor de Europese verkiezingen van 26 mei moeten worden georganiseerd en dat is zo goed als onmogelijk. Brexitminister Stephen Barclay waarschuwde vorige week dat een tweede referendum voor nog meer verdeeldheid in het land zou zorgen. Dat is zoveel als de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content