Deadline vredesoverleg Israël-Palestina verstreken

29/04/14 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

De Amerikaanse deadline voor het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen is verstreken. De bemiddelingspoging door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, draaide op niets uit.

Deadline vredesoverleg Israël-Palestina verstreken

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry © Reuters

De Amerikaanse deadline voor het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen is verstreken zonder resultaat. Israël schortte het overleg vorige week al op nadat de gematigde Palestijnse partij Fatah, een akkoord had gesloten met het radicalere Hamas. Zowel Israël, de Verenigde Staten als de Europese Unie beschouwen Hamas als een terreurorganisatie. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu moet de Palestijnse president Mahmoud Abbas kiezen tussen vrede met Israël, of vrede met Hamas. "Beide kan niet", zei Abbas aan BBC.

Apartheidsstaat

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeerde de laatste dagen voor de deadline nog alles uit de kast te halen en deinsde er niet voor terug om harde taal te gebruiken. "Sluit Israël niet vlug vrede, dan riskeert het af te glijden naar een 'apartheidsstaat'. Een staat met tweederangsburgers of een staat die de mogelijkheid voor Israël om een joodse staat te zijn vernielt", verklaarde hij volgens de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. Maar enkele dagen kwam hij op die uitspraak terug. "Ik heb nooit gezegd dat Israël een apartheidsstaat is of er van plan is één te worden", zei hij.

Hoewel John Kerry tijdens de gesprekken meermaals aangaf dat een tweestatenoplossing de enige vreedzame oplossing is voor de regio, lijkt die oplossing door het verstrijken van de deadline opnieuw een stapje verderaf. "Het vastlopen van de vredesgesprekken doet de vraag rijzen of er wel ooit een tweestatenoplossing komt", aldus Midden-Oostenkenner van de BBC Jeremy Bowen.

Sancties

Na het mislukken van de onderhandelingen voert Israël opnieuw sancties uit tegen de Palestijnen. Israëlische media berichtten dat de belasting- en douane-inkomsten die Israël voor de Palestijnse autoriteiten int, worden ingehouden.

De VS blijven de ontwikkelingen in de regio nauwlettend in de gaten houden, laat het land weten. "We zullen beide groepen onder druk zetten om verder te onderhandelen", klinkt het. De Palestijnen trachten intussen als staat te worden erkend door het lidmaatschap van verschillende internationale organisaties (onder meer bij de Verenigde Naties) aan te vragen. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners