‘De VS zullen heus niet meteen uit de NAVO stappen zodra hij president wordt’, sust Donald Trumps buitenlandadviseur Mike Flynn. En zijn fascinatie voor Poetin? ‘Iemand die zo begaan is met zijn land, moet je wel respecteren.’

In Europa mag hij een nobele onbekende zijn, in de VS heeft Mike Flynn zijn sporen wel verdiend. Tussen 2012 en 2014 was hij directeur van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst. Sinds vorig najaar adviseert hij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op het vlak van buitenlands beleid.

Wat vindt u van het dreigement van Trump dat de VS uit de NAVO zullen stappen?

MIKE FLYNN: Ik denk dat de wereld Donald verkeerd heeft begrepen. Hij wil er echt niet zomaar tussenuit knijpen. Het enige wat hij vraagt is dat de alliantie zich aanpast aan de eenentwintigste eeuw. Daarmee bedoelt hij niet dat de Verenigde Staten onmiddellijk uit de NAVO zullen stappen als hij president wordt. Maar als politiek verbond is de NAVO nu eenmaal dringend aan een grondige herziening toe.

In december vorig jaar verweet hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat ze de vluchtelingencrisis te zacht aanpakt.

FLYNN: Ik denk dat heel Europa soft gehandeld heeft in de vluchtelingencrisis. Als mevrouw Merkel daardoor beledigd was, is dat maar zo. Het ging Trump vooral om de ongelofelijk armzalige beslissing om die vluchtelingencrisis toe te laten. Waarom vluchten die mensen niet naar hun eigen hoofdstad, of naar andere hoofdsteden in de islamitische wereld? Waarom komen ze naar Europa en de Verenigde Staten? Wij moeten hen weer in hun boten zetten en naar hun eigen land terugbrengen. Dan kunnen ze tegen de Arabische leiders zeggen dat zij evengoed verantwoordelijk zijn. Europa heeft niet gereageerd zoals het had moeten reageren. Dát was Trumps boodschap.

Waar komt Trumps fascinatie vandaan voor figuren als de Russische president Vladimir Poetin of de Iraakse leider Saddam Hoessein, die hij onlangs nog prees als terroristenjager?

FLYNN: Hij respecteert mensen die zich in de eerste plaats totaal egoïstisch om hun eigen land bekommeren. Poetin is erg begaan met Rusland. Hij laat ook niet toe dat iemand zegt: ‘Ik mag jou niet.’ Zo iemand moet je wel respecteren. Hij is een wereldleider.

Hoe belangrijk is het buitenlands beleid van de VS voor Trump?

FLYNN: De Amerikaanse economie heeft voorrang, maar nationale veiligheid en buitenlands beleid zitten zeker ook in de top drie. Trump grijpt terug naar een eenvoudig idee: het buitenlands beleid moet zo worden georganiseerd dat het de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dient. Niets meer dan dat. Hij is geen isolationist: hij wil de Verenigde Staten echt niet afsluiten van de rest van de wereld.

Na zijn harde uithalen naar moslims wordt Trump als een racist en een vijand van de godsdienstvrijheid beschouwd. Terecht?

FLYNN: Ik moet toegeven dat ik dat anders zou hebben gezegd. Maar ik wil ook niet politiek correct doen. Er moet wel degelijk een verbod komen op de radicale islam, en op de mensen die zulke ideeën verspreiden.

Waarom spreekt Trump zich altijd zo scherp uit?

FLYNN: Hij is een vechter. U moet het zich voorstellen als een bokswedstrijd waarbij de bokser zich groter maakt dan hij eigenlijk is. Al moet ik zeggen dat hij er wel iets uit heeft geleerd. De citaten waarnaar u verwijst, zijn al maanden oud. Wat doet een bokser die met zijn verkeerde hand heeft uitgehaald? Hij past zijn stijl aan en bokst verder.

Hoe reageert hij als u hem kritiek geeft?

FLYNN: Hij luistert heel goed. Trump is niet iemand die denkt dat hij alles beter weet. Hij heeft me zelfs gezegd dat hij nog veel moet bijleren.

Zal hij zich presidentiëler opstellen als hij verkozen wordt?

FLYNN: De stijl waarmee hij zijn politieke tegenstanders aanvalt, zal hij behouden. De meeste Amerikanen pikken gewoon geen bull-shit meer. Ze willen eerlijkheid. Ze willen weer kunnen geloven wat hun politici hen vertellen. Trump is een underdog: hij komt in opstand tegen het establishment en roept dan ook heel wat weerstand op. Net daarom houden Amerikanen zo van hem.

© Der Spiegel

‘Als mevrouw Merkel zich beledigd voelt, dan is dat maar zo.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content