De VS stevent – alweer – op een begrotingscrisis af

© Reuters

In de VS is het nieuwste rondje blufpoker rond de begroting bezig. Als Democraten en Republikeinen geen compromis vinden, treden automatisch draconische besparingen in werking en dreigt een recessie.

Centraal in het dispuut staat de zogenaamde ‘sequester’. Dat is een besparingspakket voor het astronomische bedrag van 1200 miljard dollar (900 miljard euro) dat werd afgesproken tijdens de clash over het Amerikaanse schuldplafond in 2011, één van de vorige hoogoplopende begrotingsruzies.

Komt er voor 1 maart geen compromis, dan worden die besparingen van kracht. Economen gaan ervan uit dat dat voor een nieuwe recessie zou zorgen in de VS. Tijdens een toespraak in het Witte Huis waarschuwde VS-president Barack Obama dat de sequester ervoor kan zorgen dat honderdduizenden mensen hun werk kunnen verliezen.”

“Het zal de economie niet helpen”, zei hij. “Het zal geen banen creëren. Het zal een hoop mensen schade berokkenen.”

Geen spoor van compromis

Het idee achter de sequester in 2011 was om een zwaard van Damocles boven de hoofden van de partijen te hangen: besparingen die zo ondenkbaar waren dat zij zich gedwongen zouden zien om tot een globaal begrotingsakkoord te komen – de zogenaamde ‘grand bargain’.

Om de Republikeinen af te schrikken werden er voor honderden miljarden besparingen voorzien op het leger. Om de Democraten tot inschikkelijkheid te dwingen, zou er voor een gelijkaardig bedrag bezuinigd worden op allerlei binnenlandse en sociale voorzieningen.

Met de deadline in zicht – en die werd eerder dit jaar al eens een keer uitgesteld om meer tijd te kopen voor onderhandelingen – is er echter geen spoor van een vergelijk tussen de partijen.

De Republikeinen willen de zaak zuiver op basis van besparingen oplossen. Zij willen de in de sequester voorziene besparingen op het leger evenwel afschaffen en in plaats daarvan bezuinigen op andere uitgaven.

Barack Obama en de Democraten willen een combinatie van besparingen en hogere belastingen. Zij willen onder meer fiscale achterpoortjes luiten voor rijke Amerikanen en bedrijven.

Debat afgesloten

Obama gebruikte de dreigende sequester in het Witte Huis om een politieke aanval te lanceren op de Republikeinen. “De ideeën die de Republikein hebben gelanceerd, vragen niets van de rijkste Amerikanen en de grootste bedrijven”, zei hij, omringd door brandweermannen en ambulanciers, “Dus de last ligt bij de nooddiensten, senioren of middenklassefamilies.”

“De Republikeinen in het Congres hebben dus een simpele keuze. Zijn ze bereid om een compromis te maken om vitale investeringen te beschermen in gezondheidszorg, defensie en alle banen die daarvan afhankelijk zijn, of zouden ze liever honderdduizenden jobs en onze hele economie in gevaar brengen, zodat ze een paar fiscale achterpoortjes kunnen beschermen die alleen de rijkste Amerikanen en de grootste bedrijven ten goede komen?”

De Republikeinen zien dat voorspelbaar heel anders. “De president biedt geen geloofwaardig plan dat kan goedgekeurd worden in het Congres, alleen maar eisen om hogere belastingen”, zei hun topman John Boehner. “Vorige maand nog kreeg de president hogere belastingen voor de rijken. Nu wil hij alweer meer. Het Amerikaanse publiek snapt dat het debat over belastingen afgesloten is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content