De VS overweegt lichte wapens voor Syrische rebellen

14/06/13 om 23:52 - Bijgewerkt om 23:52

De Amerikaanse regering wil de rebellen in Syrië lichte wapens en munitie leveren. Ook antitankwapens en zelfs een no-fly-zone worden overwogen. Amerikaanse troepen in Syrië sluit Washington uit.

De VS overweegt lichte wapens voor Syrische rebellen

© Reuters

Dat melden de Amerikaans media. Onder lichte wapens worden vooral machinegeweren verstaan, met de bijbehorende munitie. De rebellen geven echter te kennen dat ze zware kwapens nodig hebben om de recente opmars van het Syrische leger te weerstaan. Dat wordt in Washington overwogen. Over welke vorm de Amerikaanse militaire hulp precies zal aannemen, is naar verluidt nog niets definitief beslist.

Liever 'echte' wapens

Washington gaf gisteren aan dat het de Syrische rebellen wapens zou gaan leveren nadat het uit informatie van de Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten besloten had dat de troepen van de Syrische dictator Bashar Al-Assad wel degelijk het zenuwgas sarin gebruikt hadden. Eerder noemde VS-president Barack Obama het gebruik van chemische wapens een 'rode lijn' die niet overschreden mocht worden. Het Syrische leger zette ze volgens het Witte Huis meermaals in. Daarbij ouden 100 tot 150 bevestigde doden gevallen zijn.

"Wij verwelkomen deze stap, maar hij komt laat", zei Louay Al-Mokdad, een woordvoerder van het Syrische vrije leger. "En als ze lichte wapens sturen, hoe kunnen die dan een verschil maken? Ze zouden ons moeten helpen met echte wapens, tegen tanks en vliegtuigen, en met pantservoertuigen, training en een no-fly-zone."

Geen troepen

Een no-fly-zone wordt overwogen, maar is op dit moment niet erg waarschijnlijk, zeiden anonieme Amerikaanse regeringsbronnen aan CNN. De VS is naar verluidt ook niet erg geneigd om de rebellen luchtafweerraketten te sturen.

Ben Rhode, een woordvoerder van Obama, zei dat er wordt nagedacht over "dramatisch verhoogde steun" aan het rebellenleger. Wanneer er een definitieve beslissing valt, vertelde hij niet. "De enige optie die niet op tafel ligt, is Amerikaanse troepen in Syrië", zei Rhode.

Onze partners