De VS heeft militaire adviseurs in Somalië

11/01/14 om 02:27 - Bijgewerkt om 02:27

De VS heeft militaire adviseurs in Somalië

Somalische soldaten inspecteren de plek van een bomaanslag op 1 januari in Mogadishu. © REUTERS

Dat meldt de krant The Washington Post op basis van militaire bronnen. De Amerikaanse soldaten zijn sinds de herfst actief in de hoofdstad Mogadishu. Ze moeten er de troepen van de Afrikaanse vredesmacht adviseren in de strijd tegen de islamistische beweging al-Shabaab.

De VS stuurden na 1993 geen troepen meer naar Somalië. In dat jaar crashten twee Amerikaanse helikopters bij en militaire operatie in de Somalische hoofdstad. De feiten zijn gekend als 'Black Hawk Down'. Uiteindelijk lieten 18 Amerikaanse soldaten het leven. Het ging om bemanningsleden van de helikopters en soldaten die uitgerukt waren om de bemanningsleden te evacueren. Er werd tijdens de operatie hevig gevochten in Mogadishu.

Drones

Sindsdien deden de VS in het land in de Hoorn van Afrika enkel beroep op medewerkers van de geheime dienst CIA, of kleinere groepen van de speciale eenheden. Ook waren er de voorbije jaren aanvallen met drones.

De voorbije jaren is de Amerikaanse regering voorzichtig opnieuw meer betrokken geraakt in Somalië. Een jaar geleden erkende Washington de nieuwe federale regering van het land. De diplomatieke betrekking werden heropgestart, al is de Amerikaanse ambassade niet heropend. (Belga/TV)

Onze partners