De VS brengen vijf gedetineerden vanuit Guantanamo naar Oman en Estland

15/01/15 om 06:35 - Bijgewerkt om 06:35

De Verenigde Staten hebben vier gedetineerden die opgesloten zaten in Guantanamo overgebracht naar Oman. Een vijfde persoon werd overgebracht naar Estland.

De VS brengen vijf gedetineerden vanuit Guantanamo naar Oman en Estland

© Reuters

Dat heeft het Pentagon laten weten. De overbrenging van de vijf personen werd "unaniem goedgekeurd" na onderzoek door verschillende Amerikaanse instellingen, zo verklaarde het Pentagon in een communiqué.

De vier mannen die naar Oman zijn overgebracht zijn Al Khadr Abdallah Muhammad Al Yafi, Fadel Hussein Saleh Hentif, Abd Al-Rahman Abdullah Au Shabati en Mohammed Ahmed Salam. De vijfde gedetineerde is Akhmed Abdul Qadir. Het gaat om de eerste transfer van dit jaar. Over heel 2014 werden in totaal 28 gevangenen uit Guantanamo overgeplaatst.

Zo'n 122 personen worden nog steeds vastgehouden in het militaire detentiecentrum. De afgelopen maanden volgden de transfers elkaar steeds sneller op. Eerder beloofde president Barack Obama om de gevangenis nog voor het einde van zijn presidentschap te sluiten. In december nam de VS-gezant voor de sluiting van Guantanamo nog ontslag, naar verluidt uit frustratie over het feit dat het Pentagon slechts een erg beperkt aantal gevangenen geschikt heeft verklaard voor vrijlating.

Het gevangenenkamp op Guantanamo werd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 opgericht om terreurverdachten op te sluiten. Het sluiten van die omstreden gevangenis was een van de verkiezingsbeloftes van Barack Obama in 2008.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners