‘De stem van de etnische minderheden beïnvloedt de uitslag van de verkiezingen in Groot-Brittannië’

Verkiezingscampagne David Cameron © Reuters

Momenteel zijn ongeveer 8 miljoen Britten van een etnische minderheid, evenveel als de bevolking van Schotland en Wales samen. Dat maakt deze verkiezingen zeer onvoorspelbaar, klinkt het bij de ngo Runnymade Trust.

Het zijn spannende tijden in het Verenigd Koninkrijk. Dit weekend werd een nieuw prinsesje geboren en op 7 mei verkiezen de Britten hun 650 leden van het Lagerhuis. Nog nooit was een verkiezing zo onvoorspelbaar. Labour en de Conservatieve partij liggen nek aan nek in de peilingen en geen van beide partijen haalt waarschijnlijk een meerderheid. Met het succes van het eurosceptische Ukip en de Schotse SNP, waait er een nieuwe wind door het Britse politieke landschap.

Een van de thema’s die de verkiezingen beheerst, is migratie. Onder invloed van UKIP pasten zowel Labour als de Conservatieve partij hun retoriek aan. Zo beloofde premier David Cameron het aantal migranten dat het Verenigd Koninkrijk binnenkomt sterk te verminderen en wil Labour uitkeringen voor migranten beperken. In de strijd om de stem van de bezorgde blanke kiezer schoven beide partijen op richting een strenger migratiebeleid.

David Cameron.
David Cameron.© Reuters

“Labour en de Conservatieve partij schieten hiermee in hun eigen voet”, zegt Omar Khan van de Britse ngo Runnymede Trust. “De stem van de etnische kiezer wordt steeds belangrijker en beïnvloedt nu ook de uitslag van de verkiezingen. Het aantal etnische minderheden in de bevolking groeit en tegelijk groeit ook hun belang voor politieke partijen. Zeker bij nipte verkiezingen, zoals nu, kunnen ze het verschil maken”.

De bevolking van Schotland en Wales samen

Uit een recent rapport van Runnymede Trust blijkt dat sinds 1992 het aantal etnische minderheden in de bevolking steeg van 5% tot meer dan 13%. Momenteel zijn ongeveer 8 miljoen Britten van een etnische minderheid, evenveel als de bevolking van Schotland en Wales samen. Ook het aantal zetels waar etnische minderheden het verschil maken stijgt. In 1991 kon de Conservatieve partij 7 zetels verliezen door geen aandacht te besteden aan etnische kiezers. Vandaag zijn dat er al 50 of meer. “Er zijn twee grote trends”, aldus Khan, “Aan de ene kant zien we een stijging van de zetels met een hele hoge populatie etnische minderheden (40% of meer). Aan de andere kant, zien we dat etnische minderheden overal beter vertegenwoordigd zijn. Ook in de buitenwijken en in kleinere steden groeit hun aanwezigheid”.

Geen conservatieve meerderheid?

Het belang van deze demografische verandering is niet te onderschatten. In het Verenigd Koninkrijk worden politici verkozen volgens een meerderheidssysteem. De kandidaat die de meeste stemmen haalt in een bepaalde zetel, wint. Hoe meer etnische minderheden in een buurt aanwezig zijn, hoe meer ze de uitslag van de verkiezingen kunnen bepalen.

Dit geldt zeker ook voor 7 mei. “Er zijn 9 zetels uit zeer diverse buurten die cruciaal zijn voor de Conservatieve partij. Om een meerderheid te halen, moeten ze deze zetels behouden”, stelt Khan. “Wij denken dat hen dat niet zal lukken. Dat is ook wat in 2010 gebeurde. Volgens de thinkthank British Future had de Conservatieve partij toen wel een meerderheid gehaald als de bevolking er nog steeds uitzag als in 1992″.

‘Zwarte kiezers stemmen het vaakst op Labour, terwijl zowel de Pakistaanse als de Indische kiezers afhaken. Een van de redenen hiervoor is de oorlog in Irak en Afghanistan’

Sterke voorkeur voor Labour

De groei van het aantal etnische minderheden heeft dus grote politieke consequenties. Zeker omdat etnische kiezers een specifiek stemgedrag hebben. “Ze stemmen veel vaker dan niet-etnische minderheden op Labour, al zien we dat dat vandaag minder vanzelfsprekend is dan vroeger”, aldus Khan.

Dat etnische minderheden inderdaad op Labour stemmen, blijkt ook uit de Ethnic Minority British Election Study. Van de grote etnische minderheidsgroepen in het Verenigd Koninkrijk, steunt zo’n 68% Labour. Maar deze steun is vandaag al minder vanzelfsprekend. Zo zijn er grote verschillen tussen etnische groepen. Zwarte kiezers stemmen het vaakst op Labour, terwijl zowel de Pakistaanse als de Indische kiezers afhaken. Redenen hiervoor zijn de oorlogen in Irak en Afghanistan, maar ook het feit dat veel Aziatische kiezers het beter krijgen en zich aangetrokken voelen tot de conservatieve standpunten van de Conservatieve partij.

“Als ze in de toekomst verkiezingen willen winnen, zullen beide partijen extra inspanningen moeten leveren om etnische stemmen aan te trekken”, besluit Khan. “We zien nu dat ze maar half zo vaak etnische kiezers contacteren dan andere kiezers. Ze zullen een evenwicht moeten vinden tussen hun traditionele kiezers, die vaak een strenger migratiebeleid willen, en de steeds groeiende groep etnische minderheden. Anders zal het in 2020 hard ontwaken zijn”.

(Floor Eelbode)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content