De slag der hulpkonvooien: Kiev stuurt eigen konvooi naar crisisgebied

14/08/14 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Kiev stuurt zijn eigen humanitair hulpkonvooi naar de inwoners van de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk, terwijl ook een Russisch hulpkonvooi op weg is naar de Oekraïense grens.

De slag der hulpkonvooien: Kiev stuurt eigen konvooi naar crisisgebied

Vanuit Rusland is een hulpkonvooi op weg naar Oost-Oekraïne, maar Oekraïne denkt, net als veel andere landen, dat het konvooi een dekmantel is voor een militaire operatie in Oekraïne. © Reuters

'Op donderdag 14 augustus om 11.00 uur zal vanuit de drie Oekraïense steden Kiev, Dnipropetrovsk en Charkiv een hulpkonvooi met vrachtwagens vertrekken voor de inwoners van Loehansk en Donetsk', aldus het presidentschap. Het Rode Kruis zal de hulpgoederen verdelen onder de bevolking, klinkt het nog.

Het Oekraïense konvooi, dat bestaat uit 15 vrachtwagens die 240 ton noodhulpgoederen vervoeren, zal halt houden in de stad Starobilsk, op 97 kilometer van Loehansk, waar het Internationaal Comité van het Rode Kruis de leiding over het konvooi zal overnemen.

De overheid heeft besloten omgerekend 570.000 euro te investeren in humanitaire hulp voor de inwoners van het oosten van het land, die het slachtoffer zijn van de gevechten tussen de pro-Russische rebellen en het regeringsleger.

Dekmantel

Ook vanuit Rusland is een hulpkonvooi op weg naar Oost-Oekraïne, maar Oekraïne denkt, net als veel andere landen, dat het konvooi een dekmantel is voor een militaire operatie in Oekraïne.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden elkaar nog gesproken over het Russische konvooi. De twee landen kwamen overeen om hun inspanningen te coördineren om te reageren op de actuele en potentiële bedreigingen en uitdagingen in Oekraïne. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners