De opmerkelijke gevolgen van de Venezolaanse energiecrisis: overheid geeft styling tips

11/04/16 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:55

De Venezolaanse president Nicolas Maduro raadt vrouwen aan om met hun hand door hun haar te gaan en het op een natuurlijke wijze te laten drogen. Het is slechts een van de tips in het door een energiecrisis geplaagde land.

De opmerkelijke gevolgen van de Venezolaanse energiecrisis: overheid geeft styling tips

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. © REUTERS

"Hou het gebruik van haardrogers voor speciale gelegenheden", klonk het bij de Venezolaanse president Nicolas Maduro. "Ik vind dat een vrouw er altijd beter uitziet als ze met haar hand door haar haar gaat en het op natuurlijke wijze laat drogen."

Alle beetjes helpen, moet president Maduro wel denken. Zijn land wordt momenteel niet alleen geteisterd door een economische crisis, maar ook door een energiecrisis. Zo'n 70 procent van de elektriciteit in Venezuela komt van een stuwdam, maar het waterpeil is bijna gedaald tot het minimum dat nodig is om die operationeel te houden.

Sabotage

Experts hebben nochtans al weken gewaarschuwd dat het uiteindelijk kan leiden tot de volledige sluiting van de stuwdam. Met de nodige investeringen in het onderhoud kon het volgens hen ook vermeden worden. De Venezolaanse president zelf steekt het op de droogte, want ook andere landen in Zuid-Amerika hebben het daar nu moeilijk mee. Daarnaast beticht hij zijn tegenstanders ook van sabotage.

Het ontraden van het gebruik van haardrogers is maar een van de verschillende opmerkelijke tips die de Venezolaanse president de bevolking aanreikt. Zo vroeg hij zijn landgenoten ook om de temperatuur van de airconditioning wat te verhogen en het gebruik van huishoudstoestellen te beperken.

Voedseltekorten

Eerder kondigde de Venezolaanse regering ook al aan dat mensen in de publieke sector gedurende 60 dagen niet meer op vrijdag moeten werken. Die maatregel is er om tegemoet te komen aan de lange wachtrijen die er zijn in supermarkten door voedseltekorten.

In de paasvakantie werden de twee traditionele vakantiedagen ook met drie vrije dagen verlengd. Ook dat was een maatregel om elektriciteit te besparen. Met al die - vaak gecontesteerde - maatregelen wil Maduro de energieconsumptie met 20 procent verlagen.

Toch is niet iedereen in Venezuela even blij met de tips van de president. "Als de president denkt dat hij de energiecrisis kan oplossen door het gebruik van haardrogers te ontraden, moet het probleem wel veel erger zijn dan we dachten", zegt een Venezolaan aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. (RDC)

Onze partners