De NSA verzamelt 200 miljoen sms-berichten per dag

16/01/14 om 22:42 - Bijgewerkt om 22:42

Elke dag verzamelt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haast 200 miljoen sms'jes. Dat blijkt uit nieuwe gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De NSA verzamelt 200 miljoen sms-berichten per dag

Ook sms'jes zijjn niet veilig voor de NSA. © BELGA

De onthulling staat te lezen op de website van de Britse krant The Guardian. Uit de sms-berichten leiden de geheime diensten informatie af over bijvoorbeeld iemands reizen en contacten. Dat blijkt uit slides voor een presentatie door de GCHQ, de Britse tegenhanger van de NSA, uit 2011. Daarin wordt melding gemaakt van het programma 'Dishfire'. Daarmee verzamelt de NSA lukraak "zowat alles wat ze kan verzamelen", aldus de krant.

Grenzen

De geheime diensten halen uit de sms'en informatie over reisplannen, adresboeken en financiële transacties, klinkt het. Daarnaast geven uitgaande oproepen een beeld van de kennissenkring van een gebruiker. Uit de documenten moet blijken dat de NSA dagelijks 5 miljoen van die oproepen verwerkt. Daarbovenop krijgt de dienst dagelijks 1,6 miljoen meldingen van roaming, die wijzen op het oversteken van een landsgrens, binnen. En uit 76.000 sms'en per dag worden geografische gegevens afgeleid.

Snowden

Volgens de slides uit 2011 worden elke dag 194 miljoen sms-berichten verzameld. De slides werden verzameld door voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden. Het Dishfire-programma zou tot op de dag van vandaag actief zijn.

Een woordvoerster van de NSA sprak de indruk van de krant tegen dat die gegevens ongecontroleerd verzameld worden. (Belga/TV)

Onze partners