De NRA wil gewapende wachtposten in elke Amerikaanse school

21/12/12 om 23:35 - Bijgewerkt om 23:35

Een agent met een vuurwapen bij elke school. Dat is hoe de Amerikaanse National Rifle Association nieuwe schoolbloedbaden wil voorkomen. Van strengere wapenwetten wil de NRA niet weten.

De NRA wil gewapende wachtposten in elke Amerikaanse school

© Reuters

Het was voor het eerst sinds het bloedbad in de Sandy Hook-basisschool in Connecticut, waar 27 mensen omkwamen, inclusief twintig kinderen, dat de NRA van zich liet horen. Vooraf was aangekondigd dat de groep, die vier miljoen wapeneigenaars vertegenwoordigt, een constructief voorstel zou klaar hebben.

Dat voorstel kwam er in de vorm van een oproep om voor iedere school in Amerika een gewapende wachtpost neer te zetten. Wayne LaPierre, vicevoorzitter en uithangbord van de NRA, stelde dat de zaken in Connecticut anders gelopen zouden zijn als men daar zo iemand had gehad: "Wilt u ten minste toegeven dat 26 onschuldige levens die dag gespaard hadden kunnen worden?"

Minimaal risico, maximale schade

"Het enige dat een 'bad guy' met een vuurwapen kan tegenhouden, is een 'good guy' met een vuurwapen", zei LaPierre. "Waarom is een wapen goed idee als het gebruikt wordt om de president of de politie te beschermen, maar slecht wanner het gebruikt wordt om onze kinderen te beschermen op school? Het zijn ónze kinderen. En het is niet alleen onze verantwoordelijkheid om hen te beschermen, het is onze plicht om hen te beschermen."

Scholen zijn in de VS wettelijk wapenvrije zones. Dat vindt LaPierre een slecht idee, want het vertelt "elke krankzinnige moordenaar in Amerika dat scholen de veiligste plaatsen zijn om maximale schade aan te richten met minimaal risico."

De NRA wil nu een programma dat 'National School Shield' moet gaan heten en ervoor zorgt dat alle scholen gewapende ebwakers krijgen. De NRA wil meebetalen voor een studie van hoe dat plan uitgevoerd kan worden. LaPierre zei niet hoeveel geld hij daarvoor wil uittrekken.

Aan het hoofd van studiecommissie komt de voormalige Republikeinse Congresman Asa Hutchinson. In afwachting wil LaPierre dat scholen die bewakers hebben die meten beginnen bewapenen."

Protest

De NRA kreeg de afgelopen week bijzonder veel kritiek. Veel Amerikanen vinden dat ze met haar succesvolle, jarenlange lobbywerk voor steeds maar laksere wapenwetten bloed aan haar handen heeft.

Ook op deze persconferentie - de aanwezige journalisten konden geen vragen stellen - werd er geprotesteerd. 'NRA killing our kids' stond te lezen op één spandoek: 'De NRA doodt onze kinderen.'

LaPierre toonde zich echter bijzonder strijdbaar. Hij beschuldigde de pers ervan dat ze een hetze voert tegen de NRA en wapeneigenaars. Verder haalde hij uit naar Hollywood, popmuziek en videogames: "een corrupte schaduwindustrie die geweld zaait tegen haar eigen volk."

Iedereen bewapend, nergens veilig

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York en een vooraanstaande voorstander van strengere wapenwetten, noemde de NRA-persconferentie 'beschamend'. "Ze bonden een paranoïde, dystopische visie van een gevaarlijker, gewelddadiger Amerika waar iedereen gewapend is een geen plaats veilig", zei hij.

Ook op de sociale media brandde de kritiek los. Daar merkten heel wat mensen op dat er voorbeelden zijn van wilde schietpartijen waar gewapende bewakers niets vermochten.

De Columbine-school in Colorado, waar twee schutters in 1999 twaalf studenten en een leerkracht doodschoten, had een gewapende bewaker die het vuur opende, maar dat hielp niet. De Viginia Tech-universiteit, waar in 2007 32 mensen werden doodgeschoten, had een eigen politiekorps, inclusief zwaarbewapend SWAT-team. En in 2009 schoot de geradicaliseerde islamitische legerpsycholoog Nidal Malik Hasan 13 mensen dood in Fort Hood, de grootste legerbasis van de VS.

Onze partners