De nieuwe wind die door Myanmar waait

13/01/12 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Sinds de vrijlating van politiek dissidente Aung San Suu Kyi ondergaat het beleid van Myanmar, het vroegere Birma, een gestage ommekeer.

De nieuwe wind die door Myanmar waait

© EPA

Vrijdag nog besliste de regering om een aantal belangrijke politieke gevangenen vrij te laten. Onder hen Khin Nyunt, voormalig premier en hoofd van de inlichtingendienst, die in 2004 uit de gratie viel. Andere vrijgelatenen zijn activistenleider Khun Tun Oo en de boeddhistische monnik Gambira, die een voortrekkersrol speelde in de protesten van 2007. Verschillende leiders van de 88 Generation Students Group, een democratische beweging die tussen 1988 en 2007 anti-regeringsbetogingen hield, zijn ook de vrijheid geschonken.

De vrijlatingen komen na jaren van militaire repressie en de aanstelling van een burgerregering in Myanmar. De 66-jarige mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi heeft op de politieke ontwikkelingen in Myanmar veel invloed gehad, en ook in de toekomst van het land zal zij een belangrijke rol spelen.

De vrijheidsstrijd van Aung San Suu Kyi

Toen Birma zich onafhankelijk verklaarde in 1948, werd het land verscheurd door binnenlandse conflicten en na een staatsgreep in 1961 werd het land ondergedompeld in een militaire dictatuur. Tijdens de opstanden van 1988 speelde Suu Kyi een grote rol in de toen opbloeiende beweging voor democratie in Birma, die met militair geweld werd neergeslagen. In dat jaar werd de 'National League for Democracy' (NLD) opgericht, met Aung San Suu Kyi als algemeen secretaris. In de confrontaties die volgden viel zij op door haar onbevreesd optreden in levensgevaarlijke situaties.

Op 20 juli 1989 werd ze door het militaire regime onder huisarrest geplaatst. In 1990 won haar partij NLD de algemene verkiezingen, maar het regime weigerde de verkiezingsuitslag te erkennen. In 1991 ontving Suu Kyi de Nobelprijs voor de Vrede 'voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten'. In juli 1995 werd ze, na 6 jaar huisarrest, vrijgelaten. In 2003 werd zij echter na het uitbreken van rellen opnieuw gevangen gehouden en in 2009, het jaar waarin ze normaal zou worden vrijgelaten, werd ze gearresteerd wegens het binnenlaten van een bezoeker in haar huis en kreeg ze 18 maanden huisarrest. Op de avond van 13 november 2010 werd het huisarrest van Aung San Suu Kyi uiteindelijk opgeheven door het regime.

Myanmar nu

In januari 2011 kwam er een einde aan de dictatuur en kort daarop werd Thein Sein tot president van Myanmar verkozen. Aung San Suu Kyi blijft tot op vandaag een boegbeeld van de vrijheidsstrijd tegen de junta in Myanmar. En haar politieke In januari 2012, een jaar na het einde van het regime, liet een woordvoerder van de president weten dat Suu Kyi misschien een ministerpost zou worden aangeboden na de verkiezingen in april dit jaar. Thein Sein begreep bij zijn aanstelling in 2011 al immers snel dat hij het land niet uit zijn politieke isolement kon halen zonder de hulp van Suu Kyi en de regering vraagt haar ook steeds meer om advies. Haar partij mag intussen ook weer legaal actievoeren. Donderdag werd ook een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de regering en de Karen, een minderheidsgroep in Myanmar die strijdt voor meer vrijheid.

Bridget Welsh van de Management University in Singapore vertelde de Arabische zender Al Jazeera dat het vrijlaten van de politieke gevangenen een 'revolutionaire stap is'. Een president die hervormingen door wil voeren en de verbeterde internationale relaties zijn volgens haar het teken dat de Myanmarese regering stappen zet in de goede richting.

Finish nog niet in zicht

De censuur in Myanmar is opgeheven, er is vrijheid van vereniging en het stakingsrecht wordt erkend. Maar het einde is nog niet in zicht. Waarnemers merkten op dat er formeel wel een einde is gekomen aan de dictatuur, maar dat veel leden van het parlement alsmede de nieuwe president ex-militairen zijn die voor de verkiezingen ontslag hebben genomen bij het leger om plaats te kunnen nemen in de 'civiele' regering. De internationale gemeenschap betwijfelt dan ook de impact van de staatkundige veranderingen. Suu Kyi ziet de toekomst in ieder geval rooskleurig in: zij gelooft dat ze het nog zal meemaken dat er in Myanmar vrije, eerlijke verkiezingen worden gehouden. (Belga/MA)

Lees meer over:

Onze partners