De meest bizarre verhalen over Kim Jong-il

19/12/11 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:30

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il zou 's werelds beste golfer zijn geweest, werd volgens sommigen geboren als heilige en zou de hamburger hebben uitgevonden.

Stijlicoon

Een anonieme Franse modekenner zei in 2010 dat Kim Jong-ils kledingstijl (grijsblauwe, kaki of beige overalls) 'een enorme modetrend is die zijn weerga niet kent'. Ook de plateauschoenen die hij altijd droeg, al dan niet gecombineerd met een bontmuts, waren tekenend voor zijn stijl.

Kim Jong-il zou een dankbaar afnemer zijn van Perrier-waterflesjes, Ray Ban-zonnebrillen en schoenen van Moreschi. Begin jaren negentig was Kim Jong-il de bestbetalende klant van Hennessey-cognac. Hij sloeg jaarlijks voor zo'n 600.000 euro aan Hennessy-drank in.

Uitvinder van de hamburger

In de Noord-Koreaanse krant Minju Joson was te lezen dat Kim Jong-il in 2000 een 'nieuw broodje' had uitgevonden. Gogigyeopbbang heet het gerecht, wat 'dubbel brood met vlees' betekent. Een hamburger dus. De leider wilde met deze 'vondst' een kwaliteitsgerecht voor universitaire studenten op de markt brengen.

Terwijl een groot deel van zijn land honger leed, bouwde Kim Jong-il een fabriek die massa's hamburgers voor de hoog opgeleide Noord-Koreanen moest produceren.

Golftalent

Toen de leider in 1994 voor het eerst een potje golf ging spelen, zou hij meteen een wereldrecord hebben gezet: hij liep 38 under par op een achttien holes-golfbaan, inclusief vijf hole-in-ones. Drie of vier slagen per hole werd voor Kim Jong-il als hobby-golfer eerder regel dan uitzondering.

Verslaving

Na een val van een paard was Kim Jong-il veroordeeld tot een dagelijkse dosis pijnstillers. Bang voor een eenzame verslaving, verplichtte hij zijn medewerkers dezelfde hoeveelheid medicijnen te slikken. 'Als ik verslaafd raak, ben ik in ieder geval niet de enige,' aldus de leider.

'Geboren als heilige'

Als we de Noord-Koreaanse geschiedenisboeken mogen geloven, is Kim Jong-il geboren op een geheime plaats binnenin Mount Paekdu, Noord-Korea's heiligste berg. Op het moment van zijn geboorte schitterde een heldere ster aan de hemel, was het ineens lente en kwam er een regenboog tevoorschijn. Als heilige zou de leider ook niet naar het toilet hoeven te gaan.

In het westen wordt een heel ander verhaal verteld, namelijk dat hij werd geboren in een Russisch oorlogskamp terwijl zijn vader voor de Japanners vluchtte.

Nepstad

In de jaren vijftig liet Kim Jong-ils vader de stad Kijong-Dong bouwen om de superioriteit van het land te illustreren. De propagandastad is onbewoond, maar kosten noch moeite zijn gespaard om het te laten functioneren als een echte stad.

De gebouwen hebben geen kamers, de ramen hebben geen glas en bij de ingang van het dorp wappert een 136 kilo wegende Noord-Koreaanse vlag aan een vlaggenmast van 160 meter, de hoogste ter wereld.

Ontvoering

Shin Sang-ok, een Zuid-Koreaanse filmmaker, zou in de jaren zeventig ontvoerd zijn door Kim Jong-il en gedwongen een propagandafilm voor de leider te maken.

De film Pulgasari was een communistische propagandaversie van Hollywood-kassucces Godzilla. Sank-ok wist te ontsnappen en Kim Jong-il liet al zijn films uit de handel halen.

Gehandicapten

Ter voorbereiding op het World Festival of Youth and Students in 1989 liet Kim Jong-il alle gehandicapte bewoners van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang uit de stad verbannen. Hij deelde pamfletten uit waarop een wondermiddel werd aangeprezen dat kleine mensen zou 'genezen'.

Wie hiertegen in ging, werd naar een onbewoond eiland gestuurd. Kim Jong-il wilde alle onvolmaakte genen uit zijn land verbannen.

Lopen

Nog een opmerkelijk feit over de Geliefde Leider: amper drie weken na zijn geboorte kon hij lopen.

Kimjongilia

De kimjongilia is een bloem genoemd naar Kim Jong-il. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het niet de nationale bloem van Noord-Korea. Dat is de magnolia. Het was de Japanse plantkundige Kamo Mototeru die de naam aan de bloem gaf, die hijzelf kweekte. Dat om de 46ste verjaardag van Jong-il te vieren, in 1988, en als symbool van de vriendschap tussen Japan en Noord-Korea.

De kimjongilia zou zo gekweekt zijn dat hij bloeit op 16 februari, Kim Jong-ils verjaardag.

De kimilsungia is dan weer genoemd naar Kim Jing-ils vader, Kim Il-sung. (Elsevier/ Jessica Numann/SD)

Lees meer over:

Onze partners