De massale zoektocht naar de vermiste Boeing 777 in cijfers

Zoeken naar vlucht MH370 © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De massale zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt nog verder opgevoerd. Een overzicht in cijfers.

Vijf dagen nadat het vliegtuig met 239 mensen aan boord plots van de radar verdween, is er nog altijd geen enkel concreet spoor naar het toestel en is niet duidelijk wat er precies gebeurd is.

De zoektocht wordt daarom nog verder opgevoerd.

Meer dan 10 landen

In totaal nemen nu al 42 schepen en 35 vliegtuigen en helikopters uit meer dan 10 landen deel aan de zoekactie.

Maleisië zet 18 vliegtuigen en 27 schepen in, waaronder de MV Mega Bakti die voorwerpen tot een diepte van 1.000 meter onder water kan detecteren. China stuurde negen oorlogsschepen naar het gebied waarin gezocht wordt. Het grootste deel van de passagiers aan boord van het vermiste vliegtuig waren Chinezen.

Vietnam draagt met 8 schepen en 7 vliegtuigen bij aan de zoekactie. Er zijn wel tegenstrijdige berichten over het al of niet opschorten van (een deel) van de speurtocht. De Boeing 777 verdween van de radar ten zuiden van het Vietnamese schiereiland Ca Mau.

Daarnaast stuurden ook de Verenigde Staten, Thailand, Australië, Singapore, Indonesië, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen schepen, vliegtuigen en personeel.

Japan is het nieuwste land dat hulp heeft aangekondigd. Tokio stelt vier legervliegtuigen ter beschikking te stellen, twee C-130’s van zijn ‘luchtmacht’ en twee P-3C patrouillevliegtuigen van zijn ‘marine’ stuurt.

Zoekgebied

Het gebied waarin intussen gezocht wordt, strekt zich intussen uit van China tot India. Er wordt al dagen gezocht aan beide kanten van het westelijke eiland van Maleisië, in de Zuid-Chinese Zee, de Golf van Thailand en de Straat van Malakka.

Vandaag is daar ook de Andamanzee bijgekomen, ten noorden van het Indonesische eiland Sumatra en ten westen van Myanmar en Thailand. In die zee liggen verschillende Indische eilandjes. Er zijn immers aanwijzingen dat de piloot mogelijk rechtsomkeert had gemaakt vóór het toestel van de radar verdween, al werd dat niet aangekondigd en is ook geen noodsignaal verstuurd.


Grotere kaart weergeven

Satellietfoto’s

Daarnaast zoeken zowat 600.000 mensen zoeken op satellietfoto’s mee naar de Boeing. Het Amerikaanse bedrijf DigitalGlobe heeft een ‘crowdsourcing’-campagne opgestart om een handje toe steken bij de speurtocht. Op een website van de verkoper van satellietbeelden, tomnod.com, kan men foto’s ’taggen’ om bijvoorbeeld het vliegtuigwrak, reddingsvloten, oliesporen of andere aanwijzingen te vinden.

Het bedrijf zegt het beeldmateriaal dagelijks te verversen. Het succes is zo overweldigend dat zijn servers de toestroom nauwelijks konden bijhouden.

Spoorloos

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines was vorige zaterdag met 227 passagiers en 12 crewleden op weg van Kuala Lumpur naar Peking toen het een klein uurtje na het opstijgen in de Maleisische hoofdstad plots van de radar verdween. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

De massale zoektocht naar de vermiste Boeing 777 in cijfers
© Reuters

Partner Content