De laatste voorverkiezingen: kan Sanders winnen in Californië?

Bernie Sanders © REUTERS
Rudi Rotthier

In de laatste ‘super tuesday’ is vooral Californië, de grootste staat, van belang. Zowel Bernie Sanders, Hillary Clinton als Donald Trump hebben er uitvoerig campagne gevoerd.

Donald Trump is aan Republikeinse kant al weken verzekerd van een meerderheid aan delegates en daardoor van de nominatie. Sinds AP vannacht aan Democratische kant een meerderheid voor Hillary Clinton aankondigde, is ook daar de room wat van de koffie. Clinton vreest dat haar aanhang vandaag zal thuisblijven voor de laatste zes staatsvoorverkiezingen (volgende week wordt bij de Democraten nog gekozen in hoofdstad Washington DC).

In het Sanderskamp doet men er alles aan om de strijdbaarheid te behouden, en minstens in Californië is er spanning over winst. Bernie Sanders ligt in de recentste peiling 2 procent achter bij Clinton – dat is een statistisch gelijkspel.

Zowel Sanders als Clinton hebben veel meetings in de staat gehouden, ze hebben geïnvesteerd in advertenties. Clinton, die in 2008 Obama versloeg in Californië, wil graag in schoonheid de voorverkiezingen afsluiten. Terwijl voor Sanders Californië een uitroepteken achter zijn campagne kan plaatsen.

Sanders, die eerst helemaal tegen het systeem van superdelegates gekant was, probeert nu te argumenteren dat de superdelegates, de partijbonzen, moeten kiezen voor degene die de beste kaarten heeft in een duel met Donald Trump. Volgens peilingen scoort Sanders beter tegen Trump dan Clinton. Het is een moeizame redenering, niet alleen omdat Clinton in verdiende delegates bijna 300 voorligt (1.812 tegen 1.521), maar ook 3 miljoen stemmen meer gehaald heeft dan Sanders.

Er is nog geld en enthousiasme

De Sanderscampagne is volgens nieuwszender MSNBC verdeeld over de te volgen koers. Een deel vindt dat men beter kan stoppen en met Clinton de krachten te bundelen tegen Trump. Een ander deel wil de campagne minstens tot de conventie van juli verderzetten. De campagne heeft nog geld over. De aanhang is niet wild van Clinton en daagt nog massaal op voor Sanders. Hij rekende zelf voor dat 200.000 aanhangers zijn meetings in Californië hebben bezocht.

Misschien om de zaken te bespoedigen heeft president Obama zondag met Sanders gebeld. Maandag leek Sanders tijdens een persbijeenkomst iets minder resoluut dat hij tot de conventie doorgaat. Hij zou nadat de uitslagen van vannacht binnenzijn, bekijken hoe het verder moest. Als hij zijn campagne zou beëindigden moet Sanders ook beslissen of hij in zijn verdere politieke carrière Democraat blijft, dan wel dat hij terug als onafhankelijke zal optreden.

Trumprellen

Ook Donald Trump heeft uitvoerig campagne gevoerd in Californië. Officieel was dat omdat hij in november in Californië wil winnen. Maar Republikeinen hebben in geen decennia nog Californië binnengehaald, en partijstrategen hadden hem liever in staten gezien waar hij een betere kans maakt, zoals Ohio of Florida. Waarom hij dan toch zoveel tijd in Californië doorbracht? Er zijn twee mogelijke verklaringen. In de staat wonen vele grote Republikeinse elke Trumpmeeting was er groot protest tegen zijn kandidatuur, enkele keren met rellen, waarbij de tegenstanders gewelddadiger bleken dan de Trumpaanhang (en al eens een Amerikaanse vlag verbrandden of vaker een Mexicaanse vlag hesen). Misschien hoopt Trump die ‘anti-Amerikaanse protesten’ in tv-advertenties te verzilveren.

Behalve in Californië wordt er ook gekozen in de staat New Jersey, waar Clinton in een oude peiling 20 procent voorlag, in New Mexico, North en South Dakota, en in Montana.

Van de 806 delegates die vandaag bij de Democraten op het spel staan, zijn er 546 in het geding in Californië, en 142 in New Jersey.

Volg het vannacht live bij knack.be vanaf plusminus middernacht.

Partner Content