De Gucht wil gesprek met België over verzet tegen heffingen Chinese zonnepanelen

04/06/13 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

De EU zal zes maanden lang antidumpingheffingen invoeren op de import van Chinese zonnepanelen en onderdelen. Karel De Gucht wil ook met de Belgische regering, die zich ertegen kantte, praten.

De Gucht wil gesprek met België over verzet tegen heffingen Chinese zonnepanelen

© Belga

De Europese Unie zal voor een periode van zes maanden tijdelijke antidumpingheffingen invoeren op de import van Chinese zonnepanelen en onderdelen. De eerste twee maanden blijft de heffing wel beperkt tot 11,8 procent. Dat biedt volgens eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht enige ruimte voor onderhandelingen met de Chinezen.

Op voorstel van De Gucht bekrachtigde de Europese Commissie "unaniem" de beslissing om vanaf 6 juni voorlopige heffingen in te voeren op de Chinese invoer. De eerste twee maanden wordt een tarief van 11,8 procent gehanteerd. Nadien stijgt het tarief tot 47,6 procent. Begin december moet de Europese Unie vervolgens beslissen of er permanente heffingen ingevoerd worden voor een periode van vijf jaar.

Twee redenen verklaren volgens De Gucht waarom de Commissie het tarief gefaseerd wil optrekken. Een al te hoge heffing vanaf dag één zou de markt kunnen ontwrichten. Maar de lagere heffing tot begin augustus biedt de Chinezen ook een "window of opportunity" om prijsvoorstellen aan te dragen. De Belgische eurocommissaris beklemtoonde immers meermaals dat hij nog steeds een "amicale" oplossing nastreeft.

China produceert 150 procent van wereldwijde vraag zonnepanelen

Volgens De Gucht toonde het onderzoek van de Europese Commissie aan dat de Chinese leveranciers hun zonnepanelen aan dumpingprijzen op
de Europese markt slijten. De prijzen liggen liefst 88 procent lager dan wat als een eerlijke prijs kan worden beschouwd, zo stipte hij aan. De overcapaciteit in China is de oorzaak. De Chinezen produceren ongeveer 150 procent van de wereldwijde vraag naar zonnepanelen. De Chinese dumping dreigt de Europese producenten volgens De Gucht van de kaart te vegen. Het Chinese marktaandeel in Europa beslaat al 80 procent en zonder heffingen dreigen 25.000 jobs in de sector te verdwijnen.

Op korte termijn kunnen de heffingen ook banen bij installateurs kosten, maar dat verlies is minder groot en kan volgens De Gucht hersteld worden indien de Europese producenten ademruimte krijgen en opnieuw in onderzoek en ontwikkeling kunnen investeren.

Karel De Gucht: 'Dit is geen protectionisme'

De Belgische eurocommissaris beklemtoonde nogmaals dat zijn beslissing niets te maken heeft met protectionisme. Die beweringen vindt hij "verkeerd" en "misleidend". "Het gaat erom een eerlijke concurrentie en respect voor handelsregels te garanderen. Heel lage prijzen voor zonnepanelen lijken op het eerste zicht misschien aantrekkelijk, maar de markt moet ook duurzaam gehouden worden," zo stelde hij.

De Gucht stond de voorbije weken onder zware druk van China, waar met repressailles werd gedreigd, onder meer tegenover de chemische sector. "Het Europees beleid mag zich niet laten inspireren door angst", zo verdedigde hij zich. Voor het overige weigerde de Vlaamse liberaal in te gaan op "hypothetische vragen" over mogelijke replieken van Chinese zijde.

Onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en België tegen

De Gucht moet ook forse tegenkanting van de lidstaten trotseren. Zo sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich onlangs nog openlijk uit tegen het voornemen van de Europese Commissie om antidumpingheffingen aan te wenden tegen China. Ook Groot-Brittannië, België en nog eens vijftien andere lidstaten formuleerden de voorbije weken bezwaren. Tot december hebben de lidstaten echter enkel adviesrecht.

De Gucht beklemtoonde echter dat de Europese Commissie haar ruime bevoegdheden in handelsaangelegenheden precies heeft gekregen om het
algemene Europese belang te verdedigen en het "bredere plaatje" in het oog te houden. "Ik doe mijn job en wijk niet af van mijn principes", besloot hij.

De Gucht wil discussie met Belgische regering

Eurocommissaris Karel De Gucht wil voor het einde van het jaar "een discussie" hebben met de Belgische regering over haar verzet tegen de Europese antidumpingheffingen tegen Chinese zonnepanelen. Dat heeft hij nog gezegd in de marge van de persconferentie waarop hij de beslissing aankondigde.

Net als zeventien andere lidstaten kantte België zich de voorbije weken tegen de beslissing van De Gucht om tijdelijke antidumpingheffingen te heffen op de import van Chinese zonnepanelen en onderdelen. De eurocommissaris vindt dat België "een onjuiste beslissing" nam.

"De echte vraag is: kunnen wij aanvaarden dat er dumping bestaat die een hele sector in Europa dreigt uit te roeien? Op die vraag heb ik geen antwoord gelezen", zo verwees De Gucht naar het opiniestuk in de krant De Morgen waarin minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte zijn verzet toelichtte, nadat China-kenner Jonathan Holslag hem verweet te buigen voor China.

De Gucht wil voor het jaareinde met de Belgische regering "een discussie" voeren, om na te gaan waarom ze dergelijke houding heeft aangenomen.

De Gucht: 'Houding kan effect hebben op onafhankelijke Europese handelspolitiek'

De eurocommissaris wijst er ook op dat die houding effect kan hebben op de onafhankelijke Europese handelspolitiek. Intussen weerklinkt de kritiek dat de heffingen zonnepanelen duurder zullen maken. Zo'n besluit is volgens De Gucht steeds "een afweging van belangen". Hij wijst op de forse terugschroeving van de subsidies, in Vlaanderen en in heel Europa, en de verzadiging van bepaalde delen van de markt. De hele markt gaat volgens De Gucht sowieso kleiner worden.

De Gucht leerde zondag nog, na een uur durend telefonisch onderhoud van met zijn Chinese collega, dat China een oplossing wil in het grootste antidumpingdossier ooit. Hij gaat ervan uit dat de Chinezen "ook wel twee keer zullen nadenken" vooraleer ze een handelsoorlog ontketenen. (Belga/SD)

Onze partners