De Gucht verwacht 'draaglijker' pakket voor Griekenland

24/06/12 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Eurocommissaris Karel De Gucht vermoedt dat de Europese Commissie en Griekenland wel tot afspraken zullen komen die de opgelegde voorwaarden in ruil voor Europese steun "wat draaglijker" maken.

De Gucht verwacht 'draaglijker' pakket voor Griekenland

© EPA

"Ik neem aan dat men tot een pakket zal komen dat het enerzijds wat draaglijker maakt, maar dat anderzijds ook zeer duidelijk de nadruk legt op wat moet gebeuren, namelijk een aantal structurele wijzigingen", zei De Gucht in De Zevende Dag. Hij wijst op de nood aan een "werkend en werkbaar belastingsysteem". "Want als je dat niet doet, kan je dat land nooit weer recht krijgen."

De Griekse kiezer heeft in elk geval "eieren voor zijn geld gekozen" door een pro-Europese regering in het zadel te helpen, stelt de liberaal vast. In welke mate er nu wat "ademruimte" kan komen in de zware besparings- en hervormingseisen, "zal moeten besproken worden tussen de Grieken en de Europese Unie".

Bankenunie

In Spanje stelt zich dan weer vooral een probleem met de banksector, vervolgde De Gucht. Hij ziet dus wel "een logica" in de vraag van mensen als IMF-topvrouw Christine Lagarde om Europese steun rechtstreeks naar de banken te laten vloeien, zodat de Spaanse begroting er niet onder lijdt. Maar via de huidige Europese steunfondsen kan dat niet zomaar.

Met een echte bankenunie zou dat makkelijker zijn, aldus nog De Gucht. In zo'n unie krijgen de grote Europese banken allemaal dezelfde regels en een gemeenschappelijk toezicht opgelegd, maar is er ook een gezamenlijk resolutiefonds voor als het misloopt. De Gucht vermoedt dat een bankenunie "wellicht het meest haalbare is op korte termijn", ook omdat die zonder verdragswijziging kan worden opgericht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners