De Gucht: Israël moet wurggreep op Gaza verlichten

02/09/10 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

Eurocommissaris Karel De Gucht ziet weinig redenen om te denken dat het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg nu meer kans op slagen heeft.

De Gucht: Israël moet wurggreep op Gaza verlichten

© EPA

Benjamin Netanyahu en Mahmoud Abbas, de leiders van Israël en Palestina, zitten donderdag voor het eerst in twee jaar weer samen voor rechtstreekse vredesgesprekken. Eurocommissaris Karel De Gucht ziet weinig redenen om te denken dat er nu meer kans op slagen is.

De Gucht zei dat donderdagochtend op de VRT radio.

Volgens de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zullen twee aspecten de gesprekken aanzienlijk bemoeilijken. Zo staan de Palestijnen onderling niet op één lijn, met Hamas dat door Israël als terreurorganisatie en dus onmogelijke gesprekspartner beschouwd wordt.

Anderzijds is ook de Israëlische politiek verhard en verrechtst, stelt De Gucht. "Netanyahu zelf is zeker geen duif en wordt bovendien deels omringd door mensen die vinden dat er helemaal geen oplossing moet komen. Hij zal moeten proberen daar bovenuit te stijgen én dan nog een parlementaire meerderheid te vinden."

Dat Europa momenteel geen rol speelt, deert De Gucht dan weer niet. Enkel de Verenigde Staten kunnen volgens hem een rol van betekenis spelen. "Zij kunnen druk uitoefenen op Israël als ze dat willen. Al mag je ook de Joodse lobby op Capitol Hill niet onderschatten."

Tot slot benadrukt De Gucht dat Israël zijn "wurggreep" op Gaza zal moeten verlichten. Enkel dan zal Egypte - als tussenpersoon voor Hamas - tot onderhandelen bereid zijn, besluit hij.

Ultieme kans De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zit donderdag in Washington samen met Netanyahu en Abbas.

President Barack Obama heeft beide partijen opgeroepen om "een kans op vrede te grijpen die misschien niet snel terugkomt." Obama had woensdag al gesprekken met Netanyahu, Abbas, de Jordaanse koning Abdallah en de Egyptische president Hosni Moubarak.

Onze partners