De Gucht geeft China stevige tik op vingers

20/09/11 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft stevig zijn ongenoegen geuit over de handelsbarrières die China blijft opwerpen.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft dinsdagmiddag in Brussel stevig zijn ongenoegen geuit over de handelsbarrières die China blijft opwerpen voor Europese bedrijven. Hij waarschuwde meteen ook dat die belemmeringen munitie geven aan al wie pleit voor selectievere screenings van Chinese investeringen in de EU. Indien nodig zal Europa bovendien extra invoerheffingen opleggen, om zo de verhoudingen weer recht te trekken.

"De toegang tot de Chinese markt blijft zeer beperkt", hekelde De Gucht op het jaarlijkse seminarie rond Europese handel met China in Brussel. "Het probleem is niet zozeer wat in de Chinese regels staat, maar dat buitenlandse spelers simpelweg geen contracten binnenhalen tenzij dat in het belang van China is."

De Belgische eurocommissaris waarschuwde dat "het fundamentele onevenwicht tussen de Europese openheid en de Chinese geslotenheid" niet zonder gevaar blijft. Binnen Europa gaan immers al langer stemmen op om ook de Chinese investeringen in de EU zorgvuldiger uit te kiezen.

Hogere importtarieven

Bovendien verergeren Chinese exportsubsidies de scheefgetrokken verhouding nog. Als die situatie aanhoudt, zal Europa zich gedwongen zien zelf hogere importtarieven op te leggen. Dit voorjaar greep de EU al een eerste keer naar die maatregel door heffingen tot 12 procent op papier in te voeren.

Tot slot herinnerde De Gucht aan het eeuwige pijnpunt van de eigendoms- en intellectuele rechten. "Tal van inbreuken ondermijnen niet alleen Europese investeringen en technologietransfers naar China, maar net zo goed de Chinese ambitie om uit te groeien tot een innovatieve economie", besloot hij. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners