De Gucht: ‘Britse exit is verlies voor EU, maar ramp voor Groot-Brittannië’

© Belga
Simon Demeulemeester

Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht vindt dat een exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie ‘waanzin’ zou zijn en vooral voor henzelf, een ‘ramp’. Hij verbaast zich ook over ‘hoe weinig veel Britse politici weten over Europa’.

In een interview met de Britse krant The Independent wast Karel De Gucht (Open VLD), Europees Commissaris voor Handel, de oren van Britse politici. ‘Het is echt verbazend hoe weinig veel van de Britse politici weten over Europa. Ze zouden zich beter moeten informeren.’

De Gucht, schrijft The Independent, spreekt in het interview zijn verbijstering en frustratie uit over de Britse kennis van Europa op het moment dat het debat over hun lidmaatschap van de EU in alle hevigheid woedt. Met de overwinning van de eurofobe Ukip van Nigel Farrage (de man het charisma van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy vergeleek met dat van een “natte dweil”) is die discussie op scherp gesteld.

Mocht Groot-Brittannië de anti-Europese koers van Farrage, en een deel van de Conservatieve partij van premier David Cameron, volgen en uit de EU stappen, dan “zouden ze levensbelangrijke voordelen op het spel zetten en misschien duizenden jobs verliezen,” aldus De Gucht.

“Veel van de problemen waarmee jullie vandaag worstelen zijn homemade, ze komen niet van Europa. De crisis in Groot-Brittannië zal zeker niet opgelost geraken door andere landen of de Unie te beschuldigen.” Daarom vraagt De Gucht zich af: “Waarom het alleen doen, als je samen betere resultaten kan bereiken?”

Richard Ottaway, de Conservatieve voorzitter van de Common Forreign Affairs Committe noemt de woorden van De Gucht “de heilige graal”. “We zouden onszelf te kijk zetten, moesten we net nu, wanneer de Unie een vrijhandelsakkoord met de VS wil ondertekenen, eruit stappen.

Vrijhandelsakkoord met Verenigde Staten

Dat vrijhandelsakkoord zou volgens de Belgische liberaal voor een op vier gezinnen een jaarlijkse 466 pond (of zo’n 553,50 euro) opleveren. Het bnp zou dan weer met een halve procent groeien. “Aangezien Groot-Brittannië dankzij de gemeenschappelijke taal het meest zou profiteren van dat akkoord, zou het regelrechte waanzin zijn er nu uit te stappen. Deze deal zou in de EU voor honderdduizenden jobs kunnen zorgen. Dat is het beste argument om in de EU te blijven.”

“Jullie hebben een centrale bank die de absolute autoriteit en macht bezit om te doen wat nodig is om uit te economische crisis te raken, en toch gebeurt dat niet”, zegt hij. Deels komt dat volgens De Gucht omdat niet steeds de waarheid over de Europese Unie wordt verkondigd.

“De beslissing om al dan niet in de EU blijven, moet op basis van cijfers, feiten en argumenten genomen worden, niet op basis van mythes”, meent hij. Hij waarschuwt voor politici die onrust zaaien onder de bevolking. “In plaats van valse verhalen te vertellen in de pers, zouden ze beter hun verantwoordelijkheid nemen om de problemen daadwerkelijk op te lossen.

‘Handel moet ethische dimensie hebben’

Op het einde van het interview kreeg De Gucht enkele vragen voorgeschoteld over de instorting van de kledingfabriek in Bangladesh waarbij 580 personen het leven lieten. De Gucht waarschuwde dat de Bengaalse overheid sancties kan verwachten van de EU als de omstandigheden waarin arbeiders moeten werken niet snel verbeteren. “De overheid moet haar verantwoordelijkheid opnemen.”

Maar daar voegt hij aan toe dat kopers ook moeten beseffen waaraan ze hun geld besteden. “Handel moet een ethische dimensie hebben”, zegt hij. “In Europa is iedereen ontzettend verontwaardigd over de situatie in Bangladesh, maar tegelijkertijd willen we steeds goedkopere kledij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content