‘De G20 was opgericht om landen te laten samenwerken. Tot nu’

© Reuters

Angela Merkel maakt zich op voor de top van de G20 en een confrontatie met Donald Trump. Langs de zijlijn kijkt de Chinees Xi Jinping toe.

Eind deze week maakt Donald Trump voor de tweede keer in korte tijd de oversteek naar het oude continent. Hij vliegt straks naar Hamburg voor een bijeenkomst van de G20, een groep van negentien landen en de Europese Unie, die samen goed zijn voor 80 procent van de wereldhandel. De regie van deze vergadering is in handen van bondskanselier Angela Merkel. Zij wil het vooral hebben over klimaat en vrijhandel. Omdat de kans groot is dat ze precies op die twee punten met Trump botst, stemde ze vorige week al de violen met de Europese partners. In het Duitse parlement kreeg de Amerikaanse president al een schot voor de boeg: ‘Isolationisme en protectionisme lossen de problemen niet op’, heette het. Merkel moet in september natuurlijk ook zelf herkozen zien te worden.

De G20 was opgericht om landen te laten samenwerken. Tot nu

Maar meer nog dan Obamacare of een muur op de grens met Mexico was vrijhandel het campagnethema waarmee Trump vorig jaar de verkiezingen won. De teloorgang van de traditionele industrie en haar jobs in staten zoals Pennsylvania, Ohio en Michigan was volgens hem een gevolg van de deloyale concurrentie van Chinese en Europese handelspartners. Hij trok de VS terug uit het klimaatverdrag van Parijs, onder meer om de steenkoolindustrie weer een kans te geven – ‘Stop the war on coal!’ Het is geen toeval dat nu uitlekt dat Washington aan een plan werkt voor een invoerheffing op staal.

Daarover zou in het Witte Huis al maanden een felle strijd worden gevoerd tussen de voorstanders van America First en degenen die geloven dat die aanpak uiteindelijk ook de VS zelf geld zal kosten. Er zou ook een compromis op tafel liggen om de heffing alleen in te voeren voor de import uit bepaalde landen, en alvast Canada en eventueel Europa te ontzien. Volgens Washington past de maatregel in een plan voor meer nationale veiligheid. De kans is klein dat de Wereldhandelsorganisatie het daarmee eens is.

Het zakenblad The Economist somt deze week de schade op die Trump sinds zijn aantreden in het handelsverkeer heeft aangericht. Die is groot door de manier waarop hij landen, instellingen en mensen tegen zich in het harnas jaagt. Dat hij al heel snel het Trans-Pacific Partnership opblies, een vrijhandelsverdrag tussen de VS en landen in Azië en de Pacific, speelt vooral China in de kaart – de olifant in de kamer waarin Europa en Amerika in de G20 met elkaar zullen bekvechten. De G20 is opgericht als een forum dat landen wil aanzetten om samen aan oplossingen te werken. Voor Trump is het blijkbaar vooral een arena waarin ze met elkaar de strijd aangaan. En dat was niet de bedoeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content