De ene Amerikaanse stad na de andere gaat failliet

12/07/12 om 23:58 - Bijgewerkt om 23:58

San Bernardino is de derde Californische stad op twee weken tijd die failliet gaat. Steeds meer Amerikaanse steden kunnen hun rekeningen niet meer betalen.

San Berardino, een stad van 210.000 inwoners in het zogenaamde 'Inland Empire', de diepe voorstad van Los Angeles, vroeg dinsdag een gerechtelijk akkoord aan. De stad kijkt tegen een put van 45 miljoen dollar (37 miljoen euro) aan en kan haar personeel niet meer betalen.

De voorbije weken gingen ook Stockton, even ten westen van San Francisco, en het toeristenstadje Mammoth Lakes in de Sierra Nevada failliet. Aan de andere kant van het land, in de staat Pennsylvania, moest de stad Scranton haar personeel noodgedwongen op het mimimumloon van 7,25 dollar (6 euro) per uur zetten.

Brandweer inkrimpen

"Er komen waarschijnlijk meer faillissementen, maar het is moeilijk te zeggen waar, omdat veel steden die het moeilijk hebben in staat zullen blijken om hun problemen op te lossen", zei Michael Coleman, een begrotingsadviseur voor de Californische League of Cities, aan de krant The Los Angeles Times. "Sommige steden zullen een faillissement kunnen vermijden, maar andere zullen in vereffening moeten gaan. Die kunnen ophouden te bestaan."

Veel Amerikaanse steden in gebieden die zwaar getroffen zijn door de economische crisis hebben te maken met oplopende schulden en afnemende belastingsontvangsten, omdat ook hun bevolking armer is geworden. De problemen worden des te nijpender wanneer banken weigeren om hen nog meer geld te lenen, zoals nu het geval is in Scranton.

San Bernardino moet nu een herstelplan uitwerken. Wellicht moet de stad haar brandweer- en politiekorps gevoelig inkrimpen. Ook scholen, bibliotheken en andere plaatselijke nutsvoorzieningen worden in de VS bekostigd met gemeentelijke fondsen en zijn bijgevolg bedreigd. Ook privatiseringen van de gemeentediensten dringen zich op.

Waanzinnig overwerkt

Komt daar nog eens bij dat de gemeentebesturen zich vaak ook politiek klemgereden hebben. Zij zitten gevangen tussen de looneisen van de vakbonden, die dicht bij de Democratische partij aanleunen, en de weigering van de Republikeinen om de belastingen te verhogen. Zo liep een poging om de vastgoedbelastingen en de taksen voor vuilnisophaling te verhogen hopeloos vast in Scranton.

De eerste Californische stad die failliet ging, was Vallejo, ook al in de buurt van San Francisco, waar dat in 2008 gebeurde. Vallejo moest een aantal brandweerkazernes sluiten en repareert nog maar tien procent van zijn wegen. Van het stadspersoneel is nog maar de helft over en die mensen zijn "waanzinnig overwerkt", zei burgemeester Osby Davis aan de LA Times.

Stigma

Davis raadt andere steden af om de weg van het faillissement te kiezen. Vallejo maakte onder gerechtelijk akkoord nieuwe, voordeligere CAO's met zijn personeel, maar moest ook tien miljoen dollar uitgeven aan advocaten. Volgens de burgemeester had hetzelfde resultaat ook zonder faillissement bereikt kunnen worden.

"Het kost een enorme tol voor iedereen", zei hij. "En je blijft zitten met het stigma van een failliete stad. Hoe kom je daar vanaf en word je weer een plek waar mensen willen wonen?" (TV)

Lees meer over:

Onze partners