'De doodstraf behoort stilaan tot het verleden'

10/04/13 om 06:49 - Bijgewerkt om 06:49

Hoewel in 2012 enkele landen opnieuw doodstraffen hebben uitgevoerd nadat ze dat al enige tijd niet meer gedaan hadden - zoals India, Japan, Pakistan en Gambia - stelt Amnesty International een globale evolutie naar een doodstrafvrije wereld vast.

'De doodstraf behoort stilaan tot het verleden'

© Reuters

"De achteruitgang die we in enkele landen vaststellen is teleurstellend, maar dit betekent niet dat de wereldwijde tendens tegen de doodstraf gestopt is. In vele delen van de wereld behoren ondertussen executies tot het verleden", aldus Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Slechts één land op de tien voert executies uit. De leiders van deze landen houden nog steeds vast aan deze wrede en mensonwaardige straf die de rest van de wereld achter zich heeft gelaten."

Amnesty registreerde wereldwijd 21 landen die executies hebben uitgevoerd in 2012. Dat is geen daling ten opzichte van 2011, maar wel ten opzichte van 2003 toen het er 28 waren. In 2012 werden minstens 682 executies uitgevoerd, twee meer dan in 2011, aldus nog Amnesty. Minstens 1.722 nieuwe doodsvonnissen werden uitgesproken in 58 landen, in vergelijking met 1.923 in 63 landen in 2011.

De organisatie merkt op dat China niet is inbegrepen in de cijfers, aangezien Peking zijn doodstrafcijfers geheim houdt. Volgens Amnesty gaat het wel om duizenden terechtstellingen. China, Iran, Irak, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten vormen de top vijf van meest executerende landen. (Belga/TE)

Onze partners