'De dood is overal: dagelijks oorlogsmisdaden in Aleppo' (Amnesty)

05/05/15 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:56

Inwoners van de Syrische stad Aleppo worden dagelijks geconfronteerd met misdaden tegen de menselijkheid. Vorig jaar kwamen meer dan 3.000 inwoners in de stad om door bomvaten. Dat blijkt uit een alarmerend rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

'De dood is overal: dagelijks oorlogsmisdaden in Aleppo' (Amnesty)

Aleppo, Syrië © Reuters

Vorig jaar kwamen meer dan 3.000 burgers om in Aleppo door bomvaten van het Syrische regeringsleger. Dat zijn olievaten, benzinetanks of gascilinders die gevuld worden met explosieven, brandstof en metalen scherven. Zo blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept alle partijen van het conflict in Syrië op om te stoppen met bewuste aanvallen op burgers.

Het rapport Death everywhere: War crimes and human rights abuses in Aleppo beschrijft oorlogsmisdaden die door de overheid en de oppositiegroepen worden begaan en besteedt daarbij vooral aandacht aan het gebruik van bomvaten. De Syrische regering dropt die geïmproviseerde bommen vanuit helikopters op scholen, ziekenhuizen, moskeeën en drukke markten.

Misdaden tegen menselijkheid

Vorig jaar kwamen door dergelijke aanvallen meer dan 3.000 burgers om in Aleppo. Sinds 2012 maakten de bomvaten al minstens 11.000 slachtoffers in heel Syrië. Vorige maand nog werden er zeker 85 aanvallen met bomvaten geteld, waarbij zeker 110 burgers de dood vonden. Toch blijft het Syrische regime halsstarrig zeggen geen gebruik te maken van dergelijke wapens.

'Deze berispelijke en aanhoudende aanvallen wijzen op een beleid van het bewust en systematisch treffen van burgers. Ze houden oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in', zegt Philip Luther, directeur van Amnesty International in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 'De Syrische regering legt zo een collectieve straf op aan de bevolking van Aleppo.'

Permanente angst

Een jongetje loopt over het puin van verwoeste gebouwen in Aleppo, Syrië.

Een jongetje loopt over het puin van verwoeste gebouwen in Aleppo, Syrië. © Reuters

De vele luchtaanvallen leiden tot permanente angst onder de burgerbevolking. Velen van hen verschuilen zich daardoor in kelders en ondergrondse bunkers. 'De angst en wanhoop onder de bevolking van Aleppo is duidelijk. Velen voelen zich in de steek gelaten en hebben alle hoop laten varen voor de toekomst', zegt Luther. 'Dat maakt het leven voor burgers er meer en meer ondraaglijk.'

In het rapport zegt Amnesty International dat ook de gewapende oppositiegroepen oorlogsmisdaden begaan. Door onnauwkeurige wapens zoals mortiergranaten en geïmproviseerde raketten te gebruiken, kwamen in 2014 zeker 600 burgers om.

Amnesty International roept alle partijen in het conflict dan ook op om te stoppen met bewuste aanvallen op burgers en met het gebruik van onnauwkeurige wapens zoals bomvaten in bewoonde gebieden. (Belga/AVE)

Onze partners